Ülve, állva, útközben, az utcán, megpihenve, egyedül, barátokkal, családdal, hidegen, melegen, tejjel, habosan, feketén… Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi – a szerkesztőség tagjai – nagyon szeretünk kávézni. Bár az időjárás nem mindig ad rá okot, ebben a hónapban összegyűjtöttünk nektek három nagyon finom jegeskávé receptet, amik olykor nem csak a testet, de a lelket is tudják frissíteni.
1. Kókuszos jegeskávé
Hozzávalók:
- eszpresszó
- 200 ml kókusztej
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál barnacukor
- 2 teáskanál kókuszreszelék
- 100 ml habtejszín
- 50 g étcsokoládé
- 1 teáskanál vaj
- jégkocka
Elkészítés:
Készíts egy eszpresszót és hagyd kihűlni – a reggelről megmaradt, már kihűlt kávét is használhatod, de legjobb, ha este főzöd meg a kávét, és hűtőbe teszed éjszakára.
A tejszínt verd fel és keverd hozzá a kókuszreszeléket.
Olvaszd meg az étcsokoládét a vajjal és hagyd egy kicsit hűlni. 2 evőkanállal tegyél a csokiszirupból egy pohár aljába. Tegyél 2-3 jégkockát a pohárba (ízlés szerint lehet többet is), majd add hozzá a kávét, kókusztejet, vaníliaaromát, barnacukrot és keverd jól el.
A tetejére kanalazd rá a kókuszos habot és díszítsd a kávét a maradék csokisziruppal.
2. Mentás-narancsos jegeskávé
Hozzávalók:
- eszpresszó
- menta
- narancs
- barnacukor
- törtjég
Elkészítés:
Főzz egy eszpresszót és hagyd kihűlni. Ahogy az előző kávénál, itt is minél hidegebb, annál jobb.
Vágd fel a narancsot és a mentát.
Tedd a hozzávalókat egy mixerbe (egy zárható palackot is használhatsz), és jól rázd össze.
Szűrd le a kávét és díszítsd mentával és naranccsal.
3. Vanília frappé
Hozzávalók:
- eszpresszó
- 100 ml tej
- 3 teáskanál vaníliafagyi
- jégkocka
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma
- barnacukor
- 100 ml habtejszín
Elkészítés:
Főzz egy eszpresszót és hagyd kihűlni. Ahogy az előző kávéknál itt is minél hidegebb, annál jobb.
Turmixold össze a hozzávalókat és öntsd ki egy magasabb pohárba. Ízlés szerint tehetsz a tetejére tejszínhabot, de mivel benne is van, már így is elég krémes lesz.
Azt kívánjuk, hogy a recepteket kipróbálva, legalább háromszor legyen időtök leülni és élvezni a júniusi napsütést, szellőt, csendet vagy mások társaságát.