Lélekfrissítő

Ülve, állva, útközben, az utcán, megpihenve, egyedül, barátokkal, családdal, hidegen, melegen, tejjel, habosan, feketén… Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi – a szerkesztőség tagjai – nagyon szeretünk kávézni. Bár az időjárás nem mindig ad rá okot, ebben a hónapban összegyűjtöttünk nektek három nagyon finom jegeskávé receptet, amik olykor nem csak a testet, de a lelket is tudják frissíteni.

1. Kókuszos jegeskávé

Hozzávalók:

  • eszpresszó
  • 200 ml kókusztej
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 2 teáskanál kókuszreszelék
  • 100 ml habtejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj
  • jégkocka

Elkészítés:

Készíts egy eszpresszót és hagyd kihűlni – a reggelről megmaradt, már kihűlt kávét is használhatod, de legjobb, ha este főzöd meg a kávét, és hűtőbe teszed éjszakára.

A tejszínt verd fel és keverd hozzá a kókuszreszeléket.

Olvaszd meg az étcsokoládét a vajjal és hagyd egy kicsit hűlni. 2 evőkanállal tegyél a csokiszirupból egy pohár aljába. Tegyél 2-3 jégkockát a pohárba (ízlés szerint lehet többet is), majd add hozzá a kávét, kókusztejet, vaníliaaromát, barnacukrot és keverd jól el.

A tetejére kanalazd rá a kókuszos habot és díszítsd a kávét a maradék csokisziruppal.

2. Mentás-narancsos jegeskávé

Hozzávalók:

  • eszpresszó
  • menta
  • narancs
  • barnacukor
  • törtjég

Elkészítés:

Főzz egy eszpresszót és hagyd kihűlni. Ahogy az előző kávénál, itt is minél hidegebb, annál jobb.

Vágd fel a narancsot és a mentát.

Tedd a hozzávalókat egy mixerbe (egy zárható palackot is használhatsz), és jól rázd össze.

Szűrd le a kávét és díszítsd mentával és naranccsal.

3. Vanília frappé

Hozzávalók:

  • eszpresszó
  • 100 ml tej
  • 3 teáskanál vaníliafagyi
  • jégkocka
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma
  • barnacukor
  • 100 ml habtejszín

Elkészítés:

Főzz egy eszpresszót és hagyd kihűlni. Ahogy az előző kávéknál itt is minél hidegebb, annál jobb.

Turmixold össze a hozzávalókat és öntsd ki egy magasabb pohárba. Ízlés szerint tehetsz a tetejére tejszínhabot, de mivel benne is van, már így is elég krémes lesz.

Azt kívánjuk, hogy a recepteket kipróbálva, legalább háromszor legyen időtök leülni és élvezni a júniusi napsütést, szellőt, csendet vagy mások társaságát.

Balázsfalvi-Ábrám Anna







Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..