Valódi

Ma megcsapott a szele a négyezer méternek. Valóságosan is, nem csak költői módon! Amikor négyezer méter magasban kinyitják a repülő ajtaját, és valaki arra kér, hogy tegyem ki a lábaimat a gépből, az meg tud csapni. Úgy, ahogy az első lélegzetvétel a magasban. Szinte ugyanilyen gyorsasággal vágnak be a gondolatok az agyba: Ki fog nyílni az ernyő? Jól fogunk landolni? Mekkora a legkisebb sérülés, amivel megúszhatom, és vajon mekkora a legnagyobb? Persze, előkerül a halál gondolata, hiszen néha az emberek feszegetik a határokat és abban a veszély is benne lehet. És ez az összefüggés itt nagyon látványos és egyértelmű. 

De valójában átvitt értelemben, mint annyi mindenben, az elköteleződésben is ott van a halál. És nem olyan értelemben, hogy törvényszerűen bele kellene halnunk. Hanem sok pici halálból tevődik össze annak a megmutatkozása, hogy elköteleződtünk. Ezek között lehet az önzőségünkkel való felhagyás, lemondások, saját tervek elengedése, alkalmazkodás… Bár lehet, hogy drasztikusnak tűnik, hogy így hívom, de én tényleg így látom: meghalni önmagunknak és az önmagunkért való életnek. 

Lehet, hogy van ennek egy gyásza, de mégsem szomorú. Mégpedig azért nem, mert annyi élet van az ilyesfajta halálban! A tengerben búvárkodva találtam egy kis különálló üledéket. Felszínre hozva láttam, hogy ez egy mészlerakódás. Benne kagylókkal, kráterekkel, kis élőlényekkel. Egy egész kolónia! Pedig a mész is több száz halálból tud felépülni, azért, hogy valami, valaki újaknak adjon otthont. Mi az, ami indokolatlanul foglalja már a helyet az életedben? Aminek helyére már valami új kellene szülessen? 

Nekem Isten rámutatott ezekre a területekre az életemben. Nagyon tervezős voltam: rövid, közép és hosszú távú tervekkel és célokkal, és Isten sorra húzta át, hogy ezt most nem, és ezt sem… Az elején fájt, gyász volt, de aztán megértettem, hogy minden területen Úr akar lenni az életemben, és nem szeretné, ha megkötözne valami. Legyenek ezek akár saját céljaim. Továbbra sem hiszem azt, hogy céltalan életet vár, vagy tétlen, mielőtt félreértés történne. Inkább azt akarja, hogy szabadok legyünk a váltásra, a változásra a megváltoztatásra. 

És ez a halálból fakadó élet csakis bizalomból történhet. Bizalomból az Atyában, az Ő jóakaratában, szeretetében, gondoskodásában. Úgy, ahogy a változásra és váltásra való bátorságunk, bizonyosságunk is bizalomból fakad. 

„Aki meg akarja tartani az életét, elveszti, aki pedig elveszti, megtartja azt.” Lukács 17,33

Mit jelent elveszíteni az életünk, mit jelent átadni az életünk, vagy az, hogy élek többé nem én?

Én akkor ott, a magasságban megérkeztem a zuhanásba. Megérkeztem a bizalomba, az elengedésbe. És a gyönyörködésbe, hogy mennyivel többet akar becsomagolva átnyújtani, mint amiért én annyit dolgoztam. 

Őszinte leszek: kockázatos, de gyönyörű és a végén valódi szabadság vár! Mersz?

Jézus ekkor ezt mondta neki: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. János 11,25-26

Hiszed-e ezt?

Mi, akik zsidónak születtünk, és nem pogányok közül való bűnösök vagyunk, tudjuk, hogy az ember nem a törvény cselekedetei alapján igazul meg, hanem a Krisztus Jézusba vetett hit által. Ezért mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hit és nem a törvény cselekvése által, mert a törvény cselekvése által nem igazul meg egy ember sem. Ha pedig Krisztusban keresve megigazulást, magunk is bűnösnek bizonyulunk, akkor talán Krisztus a bűn szolgája? Szó sincs róla! Mert ha ismét felépítem, amit leromboltam, saját magamat nyilvánítom törvényszegőnek. Mert én meghaltam a törvény által a törvénynek, hogy Istennek éljek. Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem. Nem vetem el Isten kegyelmét: mert ha a törvény által van a megigazulás, akkor Krisztus hiába halt meg. 2 Gal. 15-21

Ábrám Boróka

 





Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .