Decemberi szám

Lassan egy éve nincs velünk nagyapám. Nagyon szerette a verseket. Mindig csodáltam, hogy milyen sok művet ismer és tud fejből. Él bennem egy kép: már beköszöntött a tél, és szitált a hó, amikor úton voltam a nagyszülőkhöz látogatóba. Megérkezve nagymamát a konyhában találtam, éppen almás sütit, vagy, ahogy ő mondaná – tésztát sütött. A hideg után nagyon jól esett az otthon melege és a finom illat, ami bejárta az egész házat: az almának és a fahéjnak a keveréke. Nagyapám éppen a kályhát rakta meg tűzifával. Amikor végzett, leült a székébe, és a figyelmét nekem szentelte. Szerettem neki mesélni, de őt hallgatni még jobban. Volt egy kérdése, amit olyan sokszor feltett nekem, és még a mai napig a fülembe cseng: „Annácskám, azt ismered, hogy…?” – és már kezdte is szavalni a verset. Így volt ez azon a téli estén is. Egy Reményik vers volt, amit elmondott, és ez a néhány sor azóta is nagyon kedves számomra:

REMÉNYIK SÁNDOR: CSENDES CSODÁK

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.

Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?

Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüstpontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?

Nézd, árnyékod hogy fut előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled.
Nem csoda ez? – s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?

Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.

Ebben a hónapban ilyen kis hópelyheket, halk szirom-csodákat szeretnénk megosztani veled, kedves Olvasó! Decemberre egy online adventi kalendáriumot készítettünk. Minden nap érkezik majd egy „meglepetés” az oldalra, amit kinyithatsz. Reméljük, hogy az írások, összegyűjtött gondolatok, ötletek elősegítik majd azt, hogy lassulj, csendesülj és lelkileg készülj az Ünnepre. Kívánjuk, hogy ebben a hónapban vedd észre magad körül a kis hópelyheket, halk szirom-csodákat, amiken keresztül Isten szól neked.

Áldott Adventet kívánunk!

Balázsfalvi-Ábrám Anna

 





Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .