Márciusi szám

Az élet iskolája

Már annyiszor találkoztam vele, de minden egyes alkalommal elmosolyodom az alábbi képen, a következő felirattal: „Már megint eltelt egy olyan nap, amikor nem használtam azt a tudást, amit az iskolában a kovalens kötésről tanítottak nekem. Ez nagyon különös!”

De a feliraton állhatna a Pitagorasz tétel, a fotoszintézis egyenlete, vagy akár a különböző verslábak is. És hány ilyen nap telik el!

Ne értsetek félre, nem a fent megnevezett tanultakkal van a baj, sőt fontosnak tartom, hogy tárgyi tudást szerezzünk, művelődjünk. Viszont a többszorzós egyenletek, a vegyjelek és a verselemzések mellet olyan jó lenne arról is tanulni, hogy hogyan ismerkedjünk, hogyan legyünk jó feleségek, hogyan álljunk ki magunkért a munkahelyünkön, hogyan emeljük ki ízlésesen azt, ami szép rajtunk, hogyan neveljünk gyereket, hogyan főzzünk, mitől nőies egy nő, hogyan támogassuk a másikat, és a listát még jó hosszan tudnám folytatni.

Márciusban a nőket ünnepli az egész világ. „A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.”
Forrás: multkor.hu

Nem hiszem, hogy a történelem során lett volna olyan kor, amikor könnyű lett volna nőnek lenni. A 21. század sem ilyen.

Ebben a hónapban mi azzal ünneplünk, hogy az írásainkban különböző női szerepekkel foglalkozunk. Dolgozó nő, feleség, barátnő, anya… Valljuk be, nem egyszerű jól csinálni, nem egyszerű jó értelemben vett „jó nőnek” lenni.

Valahol mégis tanulunk róla, csak nem gimnáziumban, vagy egyetemen, vagy továbbképzésen, hanem tanulunk róla nap mint nap az élet iskolájában… Tanuljunk ebben a hónapban egymástól is!

Hadd kívánjunk nem csak boldog, de önazonos hónapot minden kedves olvasó nőtársunknak! 

Balázsfalvi-Ábrám Anna

 

a


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .