Mitől jó feleség egy feleség?

Olyan különleges a teremtés történetében, hogy Isten minden alkotása után látta, hogy valami jót hozott létre. Egy dologra mondta csupán azt, hogy nem jó: „Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.” 1 Mózes 2,18 De hogyan tölthetjük be jól ezt az Isten által nekünk szánt szerepet?

Minden házasság más, hiszen a benne lévő két fél egyedivé teszi a kapcsolatot. Sok minden meghatározza azt, hogy feleségként hogyan vagyunk jelen a házasságban: a személyiségünk, a családunkból hozott minta vagy a szocializáció során tanultak is. Mivel minden kapcsolat egyedi, ezért nincs univerzális válasz arra, hogy hogyan lehet valaki jó feleség. Milyen könnyű lenne, ha lenne egy lista, amin ki lehet pipálni a dolgokat és kész a jó feleség… Mint olyan sok minden mást, ezt is a férjünkkel lehet közösen felfedezni, megtanulni. A jó hír az, hogy nem vagyunk teljesen magunkra hagyva a kérdésben. A Bibliában olvashatunk olyan alapvetéseket, amik az egyediség mellett minden házasságban jellemzők kell, hogy legyenek a felekre.

EFEZUS 5, 24-25
Házastársak intése

„De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte…”

Ha elolvassuk a teljes igerészt, világosan látszik, hogy Isten mindkét felet inti, és két-két feladatot bíz a házasságban lévő férfira és nőre.  A férfinak vezetnie kell és szeretnie feleségét, a nőnek engedelmeskednie kell és tisztelnie kell a férjét. Az egyikből következik a másik, hiszen a férfi, ha szereti a feleségét, mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb, legmegfelelőbb módon vezesse őt és a családját. A feleség elismeri férje fáradozását, tiszteli őt és ezért engedelmeskedik neki.

Manapság sok nőben felmerül a kérdés, hogy miért is kellene alárendelnie magát a férfinak. Miért ne lehetnének ők is egyenrangúak a másik nemmel? A Biblia nem azt tanítja, hogy a férfi értékesebb azért, mert Isten őt bízta meg a vezetéssel. Mindkét nem ugyanolyan kedves Isten szemében. Nőként identitásunk alapját annak kell meghatároznia, hogy Isten gyermekei vagyunk. Az engedelmesség során inkább a vezetés elismerését kell értenünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Isten ne bízhatna meg nőket vezetéssel, de a házasságban a férfi az, akinek ezt a szerepet szánta. Ha belegondolunk, bármilyen szervezet, intézmény, közösség akkor működik jól, ha annak van egy vezetője, akit a többiek elismernek, tisztelnek. Miért lenne ez más a házasságban? Hozzá kell tenni azt is, hogy a vezetés – nem egyszerű, irigylendő feladat – döntéshozással és felelősséggel jár. Az, hogy a férfi lett elhívva erre a feladatra, a nőnek egyfajta védelmet is jelent. Gondoljunk csak bele, az első bűneset után Isten nem Évát, hanem Ádámot kérte számon.

„Az asszonyi engedelmesség tehát nem gyengeség, nem alacsonyabb rendűség, nem identitás-feladás, nem szolgalelkűség, hanem a férj által adott „séma” kiegészítése, betöltése, megvalósítása. Ha bibliai módon gondolkodunk róla, ilyen asszociációink lesznek: hűséges, előzékeny, hajlandó, rugalmas, alkalmazkodó, kellemes, szeretetre méltó – csupa pozitív tulajdonság…” biblia.hu

Tehát elsősorban a feleség egy segítőtárs, aki tiszteli férjét és elismeri vezetését. Hogyan jelenhet ez meg a mindennapokban?

Mint említettem minden házasság egyedi, ezért az is egyedi, hogy ki hogyan éli meg a segítőtárs szerepét. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy erről beszélgessenek a házaspárok. Elsősorban úgy tudja jól segíteni a feleség a társát, ha tudja, hogy miben vár tőle segítséget a férfi. Van olyan férj, aki inkább azt értékeli, hogy ha bevásárol, vacsorával várja otthon a felesége, de van, akinek ez kevésbé számít, és inkább csak arra vágyik, hogy megoszthassa ügyes-bajos dolgait, gondolatait a nap végén. És van olyan férfi, aki mindkettőre ugyanúgy vágyik. Ha megfelelő a hozzáállásunk, feleségként nagyon izgalmas lehet nap mint nap kitalálni azt, hogy mivel tudjuk kimutatni férjünknek a szeretetünket, mivel tudunk a kedvében járni.

Minden házasság egyedi, azonban van három szerepkör, amit a legtöbb esetben a mindennapokban a feleség tölt be egy családban. A három csoport rövid leírása után néhány kérdéssel szeretném segíteni az önvizsgálatot, fejlődési lehetőséget.

1. Támogató és szerető társ

A legtöbb férfi vágyik az elismerésre, tiszteletre és arra, hogy figyelmet, szeretetet kapjon.

  • Lelkileg, szellemileg igyekszel társa lenni a férjednek?
  • Ismered a férjed szeretetnyelvét? Hogyan mutatod ki neki elismerésedet, tiszteletedet, háládat?
  • Mit teszel azért, hogy a férjed vonzónak találjon? Tudomására hozod-e, hogy vonzónak találod?
  • Kezdeményezel-e a szexualitás terén?

2. Anya

Nagyon sok nőnél, amikor gyermeke születik, kicsit felborul a sorrend, és a férj háttérbe kerül. Ez eleinte érthető, hiszen a kisbabának szüksége van az anya szeretetére, fizikális jelenlétére, és persze az anyai ösztönök is beindulnak… De! Oda kell figyelni arra, hogy az első pár hetet túlélve a sorrend helyreálljon, és férj legyen az első. Néha ez döntés kérdése, és tudatosan kell dolgozni rajta. Megszervezni a kettesben töltött időt nem egyszerű, de elengedhetetlen!

A másik veszélyzóna az anyaság kapcsán a feleség külsejével kapcsolatos. Igen, van olyan, hogy egy anyának alig van ideje lezuhanyozni, a hajmosásról nem is beszélve. Átmenetileg megérthető, de nagyon fontos, hogy a nő csak azért, mert nincs annyit emberek között, figyeljen arra, hogy a férje vonzónak tudja találni.

  • Igyekszel arra, hogy anyaként is férjed kerüljön az első helyre?
  • Összhangban vagytok gyereknevelés terén?
  • Mennyi időt töltötök a gyerek(ek)től távol, kettesben?

3.   Otthonteremtő

A férfiak olyan nagy nyomásnak és stressznek vannak kitéve a munkahelyükön. Nem mindegy nekik, hogy hazaérve mi várja őket otthon. Értem ezalatt a feleség kedélyállapotát, de akár az otthoni környezetet is.

  • Milyen a légkör az otthonotokban?
  • Szívesen megy haza a férjed?
  • Kedveskedsz neki azzal, hogy elvégzed a házimunkát, főzöl neki?

Ezt a három szerepkört még sokféleképpen ki lehetne egészíteni. A kérdések pedig csak iránymutatóak, önvizsgálatra szeretném velük ösztönözni a feleségeket, leendő feleségeket.

Mitől jó feleség egy feleség? Talán attól, ha megtalálja a házasságban az Isten által neki rendelt, és a férje által is örömmel üdvözölt szerepet. Hogy egyszerű-e a feladat? Sok energiát, odafigyelést, önuralmat igényel. Hosszú és munkás folyamat, de ha segítik egymást a felek abban, hogy a szerepeikben ki tudjanak teljesedni, hiszem, hogy áldás lesz a házasságon.

Balázsfalvi-Ábrám Anna







Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .