Nők férfi szemmel I.

Hogyan mutatkoznál be az olvasóinknak? Mivel foglalkozol? Hogy telik egy heted?

Tukacs József Márk vagyok, és jelenleg a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán doktorjelölt egyetemi tanársegédként dolgozom. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag elsősorban a doktori fokozat megszerzésére készülök, koncentrálok. Kutatómunkám során – a médiában is nagyon felkapott, és a Földön nagy mennyiségben keletkező (~170 milliárd tonna/év) – biomassza hulladékok értéknövelésével, vegyipari alapanyagokká történő átalakítási lehetőségeinek vizsgálatával foglalkoztam. Emellett aktív oktatói munkát végzek, ebből adódott a lehetőség, hogy hetente a kollégákkal kétszer együtt focizok, ami az egyik legnagyobb hobbim és az egyik legjobb kikapcsolódást is jelenti számomra. Természetesen, amikor tehetem, egyéb kulturális programoknak is aktív résztvevője vagyok, és társasági emberként igyekszem sok időt a barátaimmal is tölteni. Lelkész gyermekként eddig is keresztyén környezetben gyarapodhattam, ezért a legfontosabb számomra, hogy a hetet mindig egy istentiszteleti alkalommal kezdjem, majd igyekszem ,,villanykörteként” folytatni és befejezni.             

Mivel mind a doktori képzésedben, mind a munkádban egyetemi közegben forgolódsz leginkább, érdekelne, hogy számodra melyek azok a tulajdonságok vagy jellemvonások, amik miatt egy fiatal lány már nőnek tekinthető?

Ez egy nagyon komplex kérdés, amire nem biztos, hogy egyértelmű válasz adható, de megpróbálom körbeírni, hogy milyen tulajdonságoktól és jellemvonásoktól lesz az én szememben egy lányból nő. Egyetemi tanársegédként, tűz- és balesetvédelmi oktatásokon ki szoktam emelni, hogy a tűsarkú cipőt és a mélyen kivágott felsőket – amit a lányok is előszeretettel viselnek – hanyagoljuk a laborgyakorlatok idejére.  Ennek pedig két célja van. Egyrészt, természetesen a balesetek megelőzése, a másik titkolt célom ezzel a lépéssel a hallgatók nevelése, hogy ne az öltözékükkel akarjanak kitűnni a társaik közül. Ennélfogva a kérdésre visszatérve elmondhatom, hogy nálam nem a külsőségek finomhangolásával lépnek át a lány fázisból a nő fázisába, és véleményem szerint nincs erre egy általános recept, hogy mik azok a tulajdonságok amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy lányból nő legyen. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy a nő döntéseiben és viselkedésében (nálam ide tartozik, hogy: nem hisztizik, képes felvállalni az érzelmeit, tartása van) tükröződjön a megfontoltság, amely által az életvitele láthatóan kiegyensúlyozott lesz, és egy igazi nyitott, cselekvő, intelligens és önbizalommal teli nővé válik. Kiemelten fontos tulajdonság számomra, hogy rugalmas legyen, úgy a hétköznapi dolgokban, mint mások véleményének megértésében, elfogadásában, és az élete párjára (rám) ne versenytársként, hanem partnerként, segítőtársként tekintsen. Ne aggódjon, ha valamiben mi, férfiak jobbak vagyunk, mert sok dologban a nők ezerszer jobbak.

Miért éppen ezeket a tulajdonságokat említetted és emelted ki?

Számomra ezek azok a tulajdonságok, jellemvonások, amelyeket fontosnak tartok egy nőben, és az én hibáimat, gyengeségeimet talán ellensúlyozni tudják. Persze, tisztában vagyok vele, hogy lassan egy “ideális nőről” beszélek. Ezen kívül a számomra ,,ideálisnak” tartott és jól működő házasságokban, jól láthatóan ezeket élik meg a felek, így tudnak együttműködni a párok.

Gyakran mi, keresztyének csak a belső értékekre helyezzük a hangsúlyt. Te igaznak tartod az állítást, hogy a női szépség belülről fakad?

Természetesen van benne igazság, hiszen a belső, lelki szépség is nagyon fontos, de úgy gondolom, hogy a kölcsönös vonzalom kialakulásához elengedhetetlen, hogy a külső szépségeket is felleljük, megtaláljuk a másikban, amire jó eséllyel már az első találkozások alkalmával sor kerül.

Látsz különbséget keresztyén és világi szemléletű nők között?

Lelkész család gyermekeként és tanársegédként mindkét típussal gyakran találkozom. A különbség nem egyértelmű, mert a típusok között vannak átfedések, de eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a világi szemléletű nőknek talán fontosabbak a külsőségek, az anyagi javak, a karrier, míg a keresztyén nők esetében előtérbe kerülnek a belső értékek, a család fogalma és gondolata. A keresztyén nők szerintem sokkal kitartóbbak, önállóbbak és megbízhatóbbak.

Téged mi fog meg egy nőben?

Nagyon változó, mert szerencsére nincs két egyforma nő, de először a megjelenése, belső kisugárzása az, ami szimpatikus lesz, illetve fontosnak tartom, hogy vidám természetű, őszinte és alázatos legyen.

Nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg: van-e valami, ami kifejezetten taszít egy nőben?

Nagyon nem szeretem a nagyképűséget, a felszínességet, az esztelen makacsságot. A külső tulajdonságokat illetően az ápolatlanságot említeném, illetve a kirívó smink és egyéb szépségápolási kellékek túlzott használatát.

Szerinted a mai világban mi jelentheti a legnagyobb kihívást nekünk, nőknek?

Napjaink modern, pénzéhes világában a legnagyobb kihívás egy nő életében – szerintem -, hogy nőiességét és eredeti elhivatottságát megőrizze, ami alatt azt értem, hogy első sorban legyen jó családanya, feleség, és csak ezt kövesse a karriervágya.

Köszönöm szépen, hogy ilyen őszintén válaszoltál!

Bobok Ágnes


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .