Megvan az ideje…

Megvan az ideje mindennek… most éppen az utolsó hajrának van itt az ideje az iskolákban vagy éppen a vizsgaidőszaknak. Engem az utóbbi érint, bár ezt lehetne mondani hajrázásnak is… 🙂 A közepén járok a vizsgaidőszakomnak, amikor is már abban az állapotban vagyok, hogy fel tudtam venni a saját kis ritmusomat a tanulásban, megvan a napirendem, de be kell valljam, tanulni nem mindig olyan egyszerű, bár ezt gondolom ti is tudjátok. Monotonitása miatt sokszor őrlődök magamban, elkeseredek és hát feladni… azt nem, de ellankadok. Talán ti is ebben a cipőben jártok most, talán már egy kicsit elegetek van a könyvekből, az olvasásból vagy éppen a vizsgákból. Ezért is gondoltam, hogy most egy kicsit felrázzuk a dolgokat és megnézzük, hogyan is lehet ezt egy kicsit másképp csinálni. A tanulás az mindig tanulás marad, de mik azok az apró kis praktikák, amiket érdemes kipróbálnotok, ha úgy érzitek, nem bírjátok tovább.

1. Jó mindig tiszta lappal indulni
Milyen jó érzés az, amikor letudsz egy vizsgát és elrakhatod a könyveket, füzeteket és az összes jegyzetet, ami a tárggyal kapcsolatos, nekem ez mindig megkönnyebbülés. Én úgy gondolom nem csak a lezárás miatt fontos ez, hanem a következő vizsgára való készülés elkezdésének is kulcsfontosságú lépése. Nálam már ilyen szokássá vált, hogy a vizsga napján az estém úgy telik, hogy az asztalomról elrakok mindent, ami már nem szükséges, felrakom szépen a polcra a könyveket, jegyzeteket és kitakarítom a szobámat, hogy másnap már újult erővel és ’tiszta (asztal)lappal’ vágjak neki a következő megmérettetésnek. Próbáld ki te is, hogy ma este úgy fekszel le, hogy kicsit összepakolod az asztalodat! Hidd el, reggel sokkal jobb érzés így nekivágni a tanulásnak.

pexels-photo-106936

2. Keress egy indulót magadnak
Már párszor említettem, hogy milyen fontos nekem a zene, sportoláshoz, mosogatáshoz vagy éppen mikor rossz a kedvem. Van valami a zenében, ami csak úgy megragadja a lelkünket és feltölti. (Persze csak ha megfelelőt hallgatunk.) Válassz egy számot, ami sokat jelent neked, ami feldob, ha meghallod, ami pörgős és akárhányszor kicsit elfáradsz, tedd be maximum hangerőn és hallgasd meg, csukd be a szemed és pihenj, esetleg énekelj vagy táncolj! (Kivételt képez ezalól, ha hajnalban jön ez a fáradtság rád, ilyen esetben ajánlott fülhallgatót használni.)

De nem csak ilyen esetekre választhatsz indulót, hanem közvetlen a vizsga előtti percekre is, mielőtt bemennél a terembe, hogy tételt húzz és felelj. Én ezt a szituációt mindig úgy élem meg mintha sportoló lennék, ők is úgy mennek sokszor a bemelegítésre, hogy fülükben a zene szól, a szó szoros értelmében. Sokszor a bokszolók jutnak eszembe és sokszor hasonló ’harcra’ kell felkészülnünk, egy mentális harcra.

Ha kíváncsiak vagytok nekem mik ezek a számok, hallgassátok meg őket az alábbi linkeken:

3. Tarts szünetet
Sokszor azt hisszük, hogy az a figyelemre méltó, ha már órák óta a könyvet bújjuk és ülünk felette, pedig sajnos sokszor ez nem aktív tanulás, csak olyan felszínes. Hiszen attól még, hogy a könyv felett ülünk, sokszor gondolatban ott sem vagyunk! Tehát sokkal effektívebb, ha a tanulást szünetekkel tűzdeljük meg.  Én az egy órát úgy szoktam felosztani, hogy 45 perc tanulás és 15 perc szünet, ilyenkor mindig egy kicsit felállok és mozgok, iszok egy kis vizet vagy éppen megnézem az emailjeimet, üzeneteimet. A lényeg a lényeg, hogy a negyedóra után visszaüljek és folytassam ahol abbahagytam, nem szabad, hogy nagyon elkalandozzanak a gondolataim, mert akkor sosem érkezem vissza…

Találd meg a ritmusodat, lehet, hogy neked a 40:20 vagy éppen  a 50:10 arány sokkal jobban beválik, de ezt csak úgy derítheted ki, ha kipróbálod.

4. ÁCIÓ…VÁCIÓ…MOTIVÁCIÓ Avagy készíts motivációs falat!
Mik azok a dolgok, amik téged motiválnak? Vannak olyan idézetek, amik sokat jelentenek számodra? Olyan igeversek, amik egyszerűen neked szólnak? Esetleg egy kép az, ami azt mondja neked: ’Ne add fel, menj tovább, megéri a harcot!’? Írd le, nyomtasd ki, ragaszd fel, tedd ki! Ez ilyen egyszerű! Mert így szem előtt lesznek ezek a gondolatok, képek, és állandóan emlékeztetnek majd, hogy tedd meg még azt az egy lépést, amire azt hiszed már nincs is erőd!

5. Mozogj
Egy egész cikk szólt erről az előző havi számban, az Életmód rovatban, de én is csak bátorítani tudlak titeket, hogy ne sajnáljátok napközben azt a fél-egy órát a testmozgásra. Legyen ez akár egy hosszú séta, futás, kocogás vagy egy óra az edzőteremben, megéri. Nemcsak oldja a feszültségedet, hanem sikerélményt jelent, ami nagyon is kell a mindennapok monotonitásában.

pexels-photo-53874

6. Mondd el valakinek
Tudom, hogy ez egy nagyon egyszerű dolog és igazából mindnyájan tudjátok, de leghatékonyabb ellenőrzése a megtanultaknak, ha megpróbálod elmagyarázni valakinek, vagy felmondod valakinek a megtanultakat. Én ezt azért találom hasznosnak, mert nemcsak a témára kell összpontosítanod, de a saját szádból hallod elhangozni a dolgokat és így mikor a vizsgán vissza kell adnod a tanultakat, már nem lesz idegen a kimondani és ez magabiztosságot ad. Albert Einstein mondta : „Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen.”

7. Kettő ez egyben
Az utolsó ötletnek mindkettő része fontos, külön-külön és egyben is. A napokban kaptam a húgomtól egy képet, amin az állt: Give it to God and go to sleep!/ Add át Istennek és aludj! Sokszor nem könnyű ez, de hiszem, hogy Istennek mindenre gondja van, tehát az én aggodalmaimat is odaadhatom neki, hogy vegye el tőlem azokat és az ő békességével töltsön be. Ahogy az első rész fontos, úgy a második is. Aludj. Aludj eleget, és itt ezen van a hangsúly. Szüksége van a szervezetünknek az alvásra, de nem szabad az alvásba menekülnünk teendőink elől!

c23e5dc666650b5cb9b0d57fcf959061

Egy dolgot nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt a harcot nekünk kell megharcolni, de ebben sem vagyunk egyedül. Sokáig azt hittem Isten csak a vizsgaszituációkban van velem, amikor valami nagyobb dolog van történőben, de nem. Ő ott van a mindennapokban, amikor ülök a könyv felett, amikor jegyzetet készítek, amikor felmondom a megtanultakat, amikor elfáradok… Ott van, nem egyedül harcolok! De harcolnunk kell, nem szabad passzívnak lennünk, hanem azt kell mondani, hogy készen állok a kihívásokra, készen állok a nehéz és a örömteli helyzeterke egyaránt, mert tudom, hogy minden a javamra válik.

Á. N. L.

a

a

a

a

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .