Hiánycikk a gyümölcspiacon

Egyre mérgesebben és türelmetlenebbül fúrom át magam a nyomuló tömegen egy rendkívülien fárasztó hét péntek délutánján a szokásos heti bevásárlást intézve a vásárcsarnokban. Az emberek vagy lökdösődve sietnek, vagy bágyadtan bámészkodnak feltartva a forgalmat. Nem is tudom melyik a rosszabb… Egy néninek elszakad a jól megrakott szatyra előttem, – na, már csak ez hiányzott – de gyorsan elkapom a fejem, mintha nem is láttam volna. Sietek tovább – majd biztos segít neki valaki más – gondolom, miközben felelevenítem magamban, hogy idefele jövet adtam egy százast a metróban egy hajléktalannak. Megelégedéssel nyugtázom, hogy a napi jó cselekedet ezzel: pipa. Pár dolog még fel van írva a listámra, így hát vadul cikázok egyik standtól a másikig, mígnem egy dolog marad csupán áthúzatlanul: gyümölcs. A tömeg egy idősödő úr árupultjához terel, ahol köszönés nélkül, hadarva darálom neki a kívánalmaimat: 1kg banán, 1,5 kg alma… – Elnézést hölgyem, ezek nincsenek. – mondja az öregúr. – Jól van, mandarinja csak van. – Nincs. Narancs? – Az sincs. – Nem értem. Maga nem gyümölcsöt árul? – De igen. Csak sajnos súlyos gyümölcshiány van a piacon, ezért kénytelen voltam egy picit más módszerhez folyamodni. Ezzel hirtelen, mielőtt még szóba önthetném kétséggel vegyített felháborodásom, elővesz a pultja mögül egy kis, becsomagolt dobozt. A kezembe nyomja és udvariasan elköszön. Elkerekedett szemmel, értetlenül nézek rá, de ő már rám sem hederít. Én meg inkább teret adok az egyre inkább növekvő hazavágyódásomnak és abban is kezdek biztos lenni, hogy nem akarok több időt pazarolni erre a flúgos öregre és lassú léptekkel elindulok. Csak legyen már végre vége ennek a fura napnak. Mire hazaérek majdnem meg is feledkezem a kis dobozkáról, de amikor megpillantom a táskám tetejéről kikandikáló csomagot, csillapíthatatlan kíváncsiság fog erőt rajtam. Kiveszem, kibontom, benne egy kis zacskó egy maggal, mellette pöttöm füzetecske, rajta ez áll: Gyümölcstermesztés kezdőknek. Ez biztosan valami rossz vicc – gondolom félig nevetve, félig letaglózva. Azért csak kinyitom a füzetet és belekukkantok. Kedves Olvasóm, amit akkor, ott, abban a füzetecskében találtam, úgy gondoltam, Veled is  mindenképp meg kell, hogy osszam, hátha kedved szottyan egy kis gyümölcstermesztéshez valamikor. Íme:

Kedves Kezdő Gyümölcstermesztő!

Hosszú és fáradtságos munkafolyamat előtt állsz, de több ezer termesztő sikere támasztja alá, hogy megéri. Ez a füzet végigkísér utadon, ismerteti veled a termesztéshez szükséges lépések menetét és módszerét, de a munka oroszlánrésze a Tied. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy a kívánt eredményt ki-ki eltérő idő alatt tudja elérni, függően az alapanyag minőségétől, a környezeti hatásoktól és természetesen a termesztő gondosságától és figyelmességétől. Véleményünk szerint nincs jobb tanulási mód a mintakövetéses módszernél, így ez a füzetecske is egy ilyen modell szerint dolgozik. Minden lépésnél találsz egy mintapéldát, ami alapján te is tudsz munkálkodni.

urban gardening breeding

Örömökben és kalandokban teli gyümölcstermesztést kívánunk, soha nem feledve azt, hogy gyümölcsöt csinálni nem lehet, az terem!

  1. lépés. Szeretet. A gyümölcstermesztés legalapvetőbb építőeleme. Tenni érte, odaszánni időt, energiát, egy kicsit önmagadból. Áldozatot hozni. Odafordulni, odafigyelni, szólni. Éltetni és élni hagyni. Érni hagyni. A gyümölcstermesztés egy életmód, nem csupán egy hobbi, vagy hivatás, szeszély, vagy unaloműzés. Az életed része, sőt egésze, átjárja gondolataidat és cselekedeteidet. Ezért kell szeretni, tisztelni azt, akitől tanultad, azt, aki melletted áll benne, azt, amit termesztesz és mindezért magadat is.

Mintapélda: János 15:13, Máté 22: 37-39
Feladat: Fordíts időt, energiát, figyelmet valaki olyanra, akiről azt gondolod, mostanában nem kapta meg tőled ezeket! A magot fogd és ültesd el, öntözd és tedd napos helyre!

  1. lépés. Öröm. Az öröm együtt jár minden olyan tevékenységgel, amelyet szeretsz, amelyben sikered van. De teret kell adnod ennek az örömnek. A kudarcok, a gyümölcstelen évek sokszor kedvedet szeghetik és az örömöd útjába állhatnak, pedig a gyümölcstermesztés második fontos eleme az, hogy örülj annak, amit elértél és örülj más örömének és sikerének is.

Mintapélda: János 15:9-11, Filippi 4:4
Feladat: Nevess önfeledten valakivel, egyedül, magadon! Mosolyodj el egy kedves emléken! Mosolyogj rá valakire, akinek szüksége van rá! Nap, mint nap gondold át, mi okozott örömet neked azon a napon!  Kísérd figyelemmel, ahogy a mag kicsírázik és kidugja fejét a földből!

  1. lépés. Békesség. Nagy dolog békességre lelni. Megbékélni valamivel, kibékülni valakivel, békességre lelni egy helyzetben. Megnyugodni a megváltozhatatlant illetően, tenni a megváltoztathatóért. Egy zaklatott, könyörületet nem ismerő világban a békesség az egyik leghatásosabb eszköz, amivel csak rendelkezhetsz.

Mintapélda: János 14:27, János 16:33
Feladat: Próbáld felismerni azokat a helyzeteket, amikor nem feltétlenül kell konfrontálódj! Ha szüksége van valakinek a megbocsátásodra, ne vond meg tőle! Ha neked szükséged van valaki megbocsátására, kérd el tőle! Minden nap legalább kétszer foglalkozz a növényeddel!

  1. lépés. Türelem. Talán kijelenthetjük, hogy a gyümölcstermesztés türelem nélkül biztosan nem megy. Lassacskán növekszik. Jó lenne, ha meglenne már. Mindent gyorsan, máris, de azonnal szeretnénk. Türelmetlenek vagyunk magunkkal, másokkal. Otthon, a munkahelyen, a metrón, az utcán. Jó lenne, ha gyorsabban megértené, ha gyorsabban megoldaná, ha gyorsabban elérném, ha gyorsabban ott lennék. Mindeközben sok mindenről lemaradunk. De lehet ezt másképp is.

Mintapélda: Márk 4:13-20, Márk 5:21-34, Márk 6: 30-34
Feladat: Próbáld meg kicsit kitágítani türelmed határát. Figyeld meg, mikor leszel ideges mások miatt és próbálj nem szólni, nem kritizálni, csak teret engedni nekik. Te pedig maradj higgadt. Várd ki türelemmel a növény növekedését, ne siettesd. Több víz, vagy több napfény nem várt hatást válthat ki.

  1. lépés. Szívesség. Szívből tenni, szívesen csinálni valamit, szívességet tenni valakinek szívesen. A szeretet egyik következménye, hogy szívesen csinálsz olyan dolgokat, amiket lehet eddig nem is szívesen csináltál, de a másikért megteszed. Lehet, hogy néha magadért is.

Mintapélda: Lukács 19:1-10
Feladat: Lásd meg egy ember szükségét és tégy neki szívességet magadtól, anélkül, hogy kérné. Ne várj érte cserébe semmit! Jutalmazd a növényt egy kis tápoldattal eddigi növekedésért.

  1. lépés. Jóság. Sokszor a világ körülöttünk elvárja a keménységet. Azt, hogy törődj elsősorban magaddal, foglalkozz a saját dolgoddal, érd el a célod, akkor is, ha ezzel átgázolsz másokon. Ez az attitűd könnyen kiölheti belőled a jóságot, amely a gyümölcstermesztők közösségének pedig alapvető tartópillére.

Mintapélda: Lukács 10:25-37
Feladat: Tégy jót! Lehet ez egy apró kedvesség egy idegennek, apró figyelmesség egy ismerősödnek, kedves szó a barátodnak, segítség a bajbajutottnak. Szólj pár kedves szót minden nap a növényedhez, így gyorsabban fog növekedni.

  1. lépés. Hűség. Kitartani valami, vagy valaki mellett. Elkötelezett lenni. Elköteleződni. Megtartani valaki bizalmát. Olyan embernek lenni, akire lehet számítani. Ilyen egy vérbeli gyümölcstermesztő, még akkor is, ha akadályokba ütközik.

Mintapélda: Jelenések 2:10, János 19:25-27, Márk 14:32-36
Feladat: Tarts ki egy olyan feladatban, amit legszívesebben már feladnál. Próbáld meg még egyszer. Fuss neki újból! Az elhalt hajtásokat és leveleket távolítsd el a növényről és folytasd kitartóan az öntözést.

  1. lépés. Szelídség. Lehet, hogy az egyik legnehezebb dolog alázatosnak maradni akkor, amikor valamit nem jól csináltál és ezért kritikát kapsz, még ennél is nehezebb, ha jól csináltál valamit és legszívesebben szétkürtölnéd, eldicsekednéd mindenkinek. De mi a motiváció? Örömöd megosztása, vagy borsdörgölés a másik orra alá?

Mintapélda: Márk 15:1-5
Feladat: Fogadd nyitott szívvel a kritikát és a dicséretet is. Próbálj tudatosan figyelni arra, hogy mikor muszáj szólnod, és mikor jobb, ha hallgatsz. Tegyél különbséget dicsekedés és örömeid megosztása között. Mutasd meg valakinek a felnövekedett növényed első gyümölcsét.

  1. Önmegtartóztatás. Az utolsó és egyben legnehezebb munkafolyamat. A gyümölcs nem a tiéd lesz, nem magadnak szakítod le. Amiért megdolgoztunk és a sajátunknak és megérdemeltnek tartjuk, attól nehéz megválni, odaadni, továbbadni. Sőt, sokszor nehéz nemet mondani olyan dolgokra, ami látszólag rövidtávú javunkat szolgálják, hosszútávú gyümölcstermesztő folyamatunknak azonban nem hoz hasznot.

Mintapélda: Máté 4: 1-11
Feladat: Ne tartsd meg! Add tovább!

apple-red-apple-fruit-red-38240

„Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültette fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz.” Zsoltárok 1:3

Szívből gratulálunk a gyümölcsödhöz!

Rögtön tudtam, hogy kihez is vezessen első utam a gyümölcsömmel. Gondolom ti is kitaláljátok hamar. Nélküle lehet, hogy még mindig bolyonganék gyümölcs után kutatva… Pedig, mint tudjuk, az manapság hiánycikk.

B. F.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .