Minden élet üzenet

Mindhárman ragyognak, beszédesek, lelkesek és eltökélt szívűek. Bea, Timi és Dorottya egy éve indította el az Eltökélt szívű nők beszélgetés sorozatot gyülekezetükben, a Fasori református templomban. Szeretnék mindennapi nők életén keresztül meglátni és bemutatni Isten munkáját, gondviselését és szeretetét. Mi más is következhetne, mint egy őszinte beszélgetés nők között egy pohár finom jegeskávé mellett?

Ha egy tárgyat választhatnátok, ami a legjobban jellemzi a mindennapjaitokat, akkor mi lenne az?

Dorottya: Nekem van egy határidőnaplóm, aminek a borítója nagyon megfogott. Különböző szavak vannak rajta: lassíts, szeress, láss, figyelj, mosolyogj. Mostanában sok célt tűztem ki magam elé és sok mindent szeretnék elérni, de azért talán ösztönösen is, mivel babát várok, igyekszem lassítani, önmagamra és másokra is jobban figyelni. 

Bea: Én a locsolókannát választanám. Most talán az jellemezné leginkább az élethelyzetemet, hiszen a locsolókannának az a funkciója, hogy öntözze a növényeket – főleg nyáron, ilyen nagy melegben – vizet öntünk bele és ez életre fakaszthatja a virágokat. Most úgy érzem, hogy locsolókanna lehetek, a családomban, környezetemben, gyülekezetemben. Ahhoz, hogy másokat növekedésre tudjak serkenteni, ahhoz nekem is meg kell töltekeznem vízzel – Élő vízzel, Szentlélekkel. Hisz nélküle az én életemben és a környezetemben sem tudnak virágozni a dolgok.

Timi: Egy ilyen kreatív és szép válasz után nehéz mit mondani… Nekem is sok minden eszembe jut, de, ha igazán őszinte szeretnék lenni, akkor az a tárgy, ami mostanság a mindennapjaimat leginkább meghatározza, az a telefonom. Ez az, amit a legtöbbet használok. Amikor reggel felébredek, és még alszanak a gyerekek, akkor általában azon olvasom el a napi igét, napközben a férjemmel telefonon keresztül kommunikálunk, és újonnan ezen keresztül keresek mindenmentes recepteket is, hiszen kiderült, hogy a kisfiunk több mindenre is érzékeny. Otthonlévő anyukaként így tudok kapcsolatban lenni több mindenkivel is, emellett a munkámhoz és szolgálathoz is sokat használom.

Gér-Bódiss Tímea

Ha jól tudom mind a hárman egy gyülekezetbe jártok. Már régóta ismeritek egymást?

Timi: Igen, a Fasori Református Gyülekezetbe járunk. Egy elég nagy közösségről van szó, úgyhogy nem ismer mindenki mindenkit. Mi is nem olyan rég kapcsolódtunk így hárman össze.

Körülbelül egy éve indítottátok el az Eltökélt szívű nőket. De mit is takar ez a név?

Timi: Kicsit mi is gondolkozunk rajta, hogy hogyan definiáljuk magunkat. Annyira nem fér bele egyik tipikus rendezvényformába sem, amit csinálunk.

Bea: Igen, hiszen kettős jellege van: egy beszélgetős, kávézós alkalom, amikor nőket érintő témákat vitatunk meg. Mindig van egy meghívott beszélgetőpartner és az ő életéről, harcairól, kérdéseiről, megtapasztalt áldásairól társalgunk. Ezeket a beszélgetéseket felvesszük és műsorként a Youtube csatornánkon vissza lehet nézni őket.

Honnan jött az ötlet, hogy elindítsátok az Eltökélt színű nőket?

Dorottya: Bea fejéből pattant ki eredetileg, aztán ahogy beszélgettünk róla, Timi és én is megerősödtünk abban, hogy szeretnénk ebben az elhívásban, szolgálatban részt venni. Voltak félelmeink, hogy hogy fog időben beleférni nekünk, de azt tapasztaljuk, hogy a hiányosságainkat Isten kipótolja.

Bea: Alapvetően azt láttam, hogy itthonlevő anyukaként nagyon kevés az idő, hogy őszintén, mélyeket beszélgessek akár barátnőkkel, akár családdal, gyülekezetben. Amikor volt 1-2 mély beszélgetésem mondjuk gyülekezeti tagokkal, azok nekem nagyon sokat adtak. A különböző élethelyzetek, tapasztalatok számomra nagyon értékesek voltak, és az fogalmazódott meg bennem, hogy olyan jó lenne, ha ezeket a történeteket mások is hallhatnák.

Van egy amerikai írónő, Priscilla Shirer, aki vezet ilyen beszélgetéseket, természetesen angolul, és innen is inspirálódtam. Egy altatás során, amikor egy ilyen beszélgetést hallgattam, megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne itthon is egy ehhez hasonló beszélgetős műsort elindítani. Aztán Isten mindent előkészített nekünk.

Zilai-Mérges Beáta

Ha jól vettem észre, nem híresebb keresztyén embereket hívtok beszélgetni, hanem hétköznapi személyeket.

Timi: Igen, ez kifejezetten célunk és az egyik alapja az alkalmunknak, hogy mindennapi, keresztyén nőkkel beszélgetünk. Arra jöttünk rá, hogy még gyülekezeten belül sem ismerjük egymást igazán, hiszen egy rövidebb beszélgetés során nem biztos, hogy mélyebb vizekre tudunk evezni. Úgyhogy egyik célul azt tűztük ki, hogy elsősorban a gyülekezet tagjai közül válasszunk beszélgetőpartnereket. Arra is próbálunk figyelni, hogy korosztályban változatosak legyünk. Idősektől egyértelműen lehet tanulni, de kaptunk már olyan visszajelzést is, hogy milyen jó volt fiatalokat hallani.

Bea: Hiszen mindenki eltökélt szívű nő, aki meghozta a döntést, hogy Istennel járja az életét. Nem különb az az ember, akivel beszélgetünk, mint bárki, aki a sorok között ül.

Dorottya: Hétköznapi hősöket, útkeresőket szeretnénk beszélgetésre invitálni. Akik eltökélt szívű nők, de a hétköznapi életüket élik. Hasonló élethelyzetben vannak, mint bárki más, ugyanazok a témák foglalkoztatják őket, mint a nők nagy részét. Van egy listánk, de mindig imádságban elkérjük Istentől a vezetést.

Kovács Dorottya

Mi a legnagyobb örömötök a szolgálatban?

Dorottya: Talán az, hogy Istennek az eszköze lehetek. Az Ő szeretetét, bátorítását, vigasztalását közvetíthetem. Ezzel együtt az is öröm, hogy én is annyit gazdagodok egy-egy beszélgetés után, hogy érzem, hogy ez egy Istenre mutató dolog, ezzel az Ő országát építhetjük. Ez a csodálatos, hogy nem csak mi adunk és elfáradunk benne, hanem minket is feltölt.

Timi: Engem még jobban megerősített ez a szolgálat, hogy milyen jó, hogy nők vagyunk, hogy beszélgethetünk, hogy közösséghez tartozhatunk, hogy Isten mindig ad új és új inspirációt, embereket, akik Őrá mutatnak.

Bea: Már az elején megfogalmaztuk, hogy nagyon örülnénk, ha elérnénk akár csak egy embert is, aki eddig nem ismerte Istent, és a beszélgetések által közelebb kerülne hozzá. Vagy olyan valakit, aki hitt Istenben, de a szolgálatunk által megújulhatna a hite. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk ezzel kapcsolatban. A beszélgetőpartnereinktől is, hisz nekik az adott sokat, hogy megoszthatták a megtapasztalásaikat.

Dorottya: Az őszinteségnek ereje van. Segít elfogadni helyzeteket, másokat. Nekem ebben is sokat adott a szolgálat, hogy merjek megnyílni. Ne takargassuk a gyenge oldalunkat, nehézségeinket, kérdéseinket.

Timi: Mindannyian különlegesek és egyediek vagyunk, hibázhatunk, de a lényeg az, hogy úton vagyunk.

Ezek a beszélgetések az őszinteségük miatt, önismeretre is sarkallnak. Az alkalomra készülve nyilván a meghívott vendég is elgondolkozik az adott témával kapcsolatban az életén, de a hallgatókat is önvizsgálatra sarkalljátok.

Dorottya: Igen. Én mindig úgy vagyok vele, hogy olyan mélyek és inspirálóak a beszélgetések, hogy mindig arra késztetnek, hogy átgondoljam a saját helyzetemet.

Van-e olyan üzenet, amivel az elmúlt egy évben találkoztatok a beszélgetések során, és a mai napig a szívetekben őrzitek?

Timi: Az első beszélgetés, amit vezettem, az számomra nagyon sokat adott. Az volt a címe, hogy “Ezüstöm és aranyam nincsen” – ez egy Bibliai ige, ami úgy folytatódik, hogy – “…hanem amim van, azt adom néked.” (Apcsel 3,6) Ez a szolgálatunkra is teljesen igaz. Azóta is folyamatosan megerősít ez az ige, hogy amit én tudok adni, az elég, az Istennek kedves, a többit Ő kipótolja.

Dorottya: Rengeteg ilyen van, a mostani beszélgetésünk a szívemen van. Csodálatos látni, hogy mennyire személyesen vezet Isten és olyan életutakat ad elénk, ami nagyon egyedi. Nincs két ugyanolyan életút, vannak nehéz és könnyebb helyzetek, de a lényeg végül mindig az, hogy abban a helyzetben milyen a kapcsolatunk Istennel.

Bea: Elraktároztam magamban sok beszélgetést. Nagyon különböző élethelyzetű nőkkel beszélgettünk, de Isten mindegyikük életében munkálkodott, csodát tett. Olyan jó ezeket a csodákat meglátni és értékelni, még ha kisebb dolgokról is van szó. Jó arra emlékeztetni magunkat, hogy minden élet üzenet.

Balázsfalvi-Ábrám Anna

 





Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .