A derék asszony 10 erénye

A vasárnapi istentiszteleten a lelkipásztor a Példabeszédek 31. fejezetéről prédikál: a „derék asszonyról”. Az igehirdetést hallgatva, azt kívánod, bárcsak ilyen lehetnél, de egy belső hang azt súgja, hogy sosem tudod ezt a magas lécet megugrani.

Ott ülsz és végigfut a fejedben a hektikus reggeled: a sietség, hogy próbáltad a gyerekeket időre elkészíteni, de valahogy senki nem találta a cipőjét, és senki nem tudott beszállni az autóba nyafogás, hiszti és civakodás nélkül… Ilyen körülmények között hogyan lehetnél te a „derék asszony”?

Átérzem! Feleségnek és anyukának lenni néha kemény munka (na, jó, talán gyakrabban, mint néha!), túlterheltnek és frusztrálnak érzed magad, és azt kívánod, bárcsak lenne egy kis szünet!

Van egy jó hírem számodra!

Példabeszédek 31. nőnek lenni, nem olyan nehéz, mint gondolnád! Sőt, az itt található felsorolás, nem egy lista, amin ki kell pipálnod az összes dolgot. Ez egy gyönyörű ábrázolása annak, hogy mit jelent deréknak – értékes, különleges, Istent követő nőnek – lenni.

Hadd mutassam meg, hogy hogyan válhatunk ilyenné a mai világban! Úgy hiszem, hogy már te is azon vagy, kedves Olvasó, hogy Isten akaratát éld meg az életedben. És erről szól igazán az egész – céllal élni az életünket, Isten céljával…

Az igeszakaszt elolvasva sokszor úgy gondoljuk mi, nők, hogy az ott leírtakat nem lehet igazán alkalmazni, összevetni az életünkkel a 21. században. Hiszen elég nehéz azonosulnunk azzal, hogy: „Ügyesen kezeli a rokkát, tenyerében tartja az orsót.”… De én hiszem, hogy Isten igéje élő és ható napjainkban is, és hogy a mi életünkre nézve is releváns. Szeretném megmutatni, hogy hogyan bonthatjuk le úgy az igeverseket, hogy azok napjainkban is alkalmazhatóak legyenek. Az alábbi 10 érték megmutatja, hogy mi, nők, hogyan lehetünk hasonlóvá a „derék asszonyhoz”: 

1.       Hit – Teljes szívéből szereti Istent

A derék asszony Istent szereti és szolgálja teljes szívével, lelkével és elméjével. Isten akaratát keresi az életére nézve és az Ő útján jár. (Példabeszédek 31:26; Példabeszédel 31:29-31; Máté 22:37; János 14:15; Zsoltárok 119:15)

2.       Házasság – Hűséges  

A derék asszony tiszteli a férjét. Jó hatással van rá élete minden napján, megbízható társa. De mindenekelőtt Krisztus menyasszonya. Nem egy földi férjre van szükség ahhoz, hogy derék asszony legyél! (Példabeszédek 31:11-12, Példabeszéldek 31:23, Példabeszédek 31:28, 1 Péter 3, Efézus 5, 1 Mózes 2:18)

3.       Anyaság – Odaadó és szerető anya, akit áldottnak hívnak gyermekei

A derék asszony megtanítja gyermekeit a Mennyei Atya útjaira. Krisztus szeretetével gondozza őket, óvatossággal és bölcsességgel neveli őket, és azon az úton vezeti, amin járniuk kell. (Példabeszédek 31:28, Példabeszédek 31:26, Példabeszédek 22:6, 5 Mózes 6, Lukács 18:16)

4.       Egészség – Gondoskodik a fizikai, szellemi és lelki egészségéről

A derék asszony gondoskodik a testéről. Egészséges és tápláló ételt készít a családja számára. (Példabeszédek 31:14-15, Példabeszédek 31:17, 1 Korintus 6:19, 1 Mózes 1:29, Dániel 1, 3 Mózes 11)

5.       Szolgálat – Szeretettel és kedvességgel szolgál másokat

A derék asszony gyengéd és szerető lélekkel szolgálja a férjét, a családját, a barátait és a szomszédait. Jószívű és emberszerető. (Példabeszédek 31:12, Példabeszédek 31:15, Példabeszédek 31:20, 1 Korintus 13:13)

6.       Sáfárság – Bölcsen sáfárkodik Isten ajándékaival

A derék asszony bölcsen használja a pénzt. Körültekintően vásárol minőségi termékeket, amire a családjának szüksége van. (Példabeszédek 31:14, Példabeszédek 31:16, Példabeszédek 31:18, 1 Timóteus 6:10, Efézus 5:23, 5 Mózes 14:22, 4 Mózes 18:26)

7.       Szorgalom – Szorgalmas és készséges minden munkájában

A derék asszony készségesen dolgozik a kezeivel. Énekelve dicséri az Urat, és nem zúgolódik, amíg elvégzi a munkáját. (Példabeszédek 31:13, Példabeszédek 31:16, Példabeszédek 31:24, Példabeszédek 31:31, Filippi 2:14)

8.       Otthonteremtés – Jól irányítja a háztartást

A derék asszony feladata az otthonteremtés. Meleg és szeretetteljes légkört teremt, ami hívogató mind a családja, mind vendégei számára. Vendégszeretetét arra használja, hogy másoknak szolgáljon maga körül. (Példabeszédek 31:15, Példabeszédek 31:20-22, Példabeszédek 31:27, Titusz 2:5, 1 Péter 4:9, Zsidók 13:2)

9.       Idő – Megfelelő dolgokkal tölti az idejét

A derék asszony bölcsen használja az idejét. Szorgalmasan dolgozik, hogy véghez vigye a napi teendőit. Nem fecsérli az idejét olyan dolgokra, amik az Úrnak nem tetszők. (Példabeszédek 31:13, Példabeszédek 31:19, Példabeszédek 31:27, Prédikátor 3, Példabeszédek 16:9, Filippi 4:8)

10.  Szépség – Kreatív és megéli a saját szépségét és istenképűségét.

A derék asszony értékes és szép. Olyan belső szépséggel bír, ami csak Krisztustól származhat. A kreativitását és szépérzékét használja, hogy szépséget teremtsen a saját és szerettei életében. (Példabeszédek 31:10, Példabeszédek 31:21-22, Példabeszédek 31:24-25, Ézsaiás 61:10, 1 Timóteus 2:9, 1 Péter 3:1-6)

Látod már, hogyan tudod ezeket az igeverseket a saját életedre vonatkoztatni? Remélem! Mindig olyan izgalmas látni, ahogy Isten szavai megelevenednek!

Mit jelent Példabeszédek 31 nőnek lenni?

A Bibliában a Példabeszédek könyvét Salamon király szerezte az édesanyjától kapott tanácsok alapján.  Lemúél masszái király beszéde, amelyre anyja tanította.” (Példabeszédek 31:1)

Teológusok úgy gondolják, hogy a Lemúél Salamon király költői neve volt. Lemúél király édesanyja szerette volna, hogy a fia bölcsen válasszon maga mellé feleséget, ezért összegyűjtötte neki azokat a tulajdonságokat, amik egy istenfélő nőt jellemeznek. Ez az igeszakasz betekintést nyújt abba milyen lehet egy derék asszony – egy Példabeszédek 31 nő.

Ki volt a Példabeszédek 31 nő?

Fontos leszögezni, hogy a Példabeszédek 31 nem egy konkrét nőről szól. Lemúél király édesanyja csupán leírta azt a nőt, akit a fia mellé társul kívánt.

De emiatt sokan kétkedőek azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán lehetséges-e Példabeszédek 31 nővé válni, hiszen az itt felsoroltak látszólag lehetetlen mércét állítanak a nők elé.

Hiszem azt, hogy Isten minden szava hasznos útmutatásra, korrigálásra és a feddésre. Hiszem, hogy Isten szava ma is releváns. Nem gondolom, hogy a Példabeszédek 31 csupán véletlenül került a Bibliába. És hiszek abban, hogy lehetséges ma is derék asszonnyá válni.

Tényleg lehetséges felérni a derék asszony idealisztikus ábrázolásához?

Igen, de talán nem úgy, ahogy gondolnád. Példabaszédek 31 nővé válni nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy, aki mindent meg tud csinálni, ráadásul mindent egy időben. Inkább azt jelenti, hogy Isten akarata szerint, céllal éled a mindennapjaidat.

Fordította: Gajdos-Szilágyi Debóra












Forrás: https://avirtuouswoman.org/10-virtues-of-the-proverbs-31-woman/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .