(sz)Ép testben ép lélek?!

notebookTiszta lappal indulhat az új év! Ilyenkor szeretünk mindannyian elgondolkozni azon, hogy mi történt az elmúlt esztendőben. Elképzeljük, kigondoljuk azt is, hogy mennyi mindent tartogat számunkra 2016. Sokszor észrevesszük azon dolgainkat, amin változtatni szeretnénk… Még fogadalmakat is írunk (legtöbbször csak magunknak, hogy ne legyen túl nagy a külső nyomás és a rossz érzés sem, amikor kiderül, hogy pár dolgot mégsem sikerült hosszútávon betartanunk. 🙂 ). „Ebben az évben:… gyakrabban fogok porszívózni, mindig rögtön elpakolok magam után a konyhában, többet fogok mozogni és kitartóan folytatom majd a fogyókúrát…”

Böngészünk a neten és különféle cikkeket olvasunk, amiben bemutatják a fogyókúrák menetét, szabályait és megígérik, hogy egy hónapon belül legalább hét, de inkább tíz kilót fogunk leadni. Fontosnak tartjuk testünket, hiszen így szól a mondás is: „Ép testben ép lélek”. És mi az ép? Hát a szép! Szépség ideálunk pedig egyenlő a vékony alkattal.eletmod2
Két helyen is hibázik ez a gondolkodásmód: Az első alapvető hiba az, hogy Iuvenilis nem pontosan ezt írta. (Ezt is, mint sok más dolgot úgy alakítottuk, hogy beilljen a profilunkba, kényünk-kedvünk szerint lecsíptünk belőle egy-egy fontos darabot.) Az eredeti szöveg így szól: „Azért kellene imádkozni, hogy ép testben ép lélek legyen.” Testi és lelki egészség között tehát van összefüggés, de nem következik egyik a másikból. Viszont előfeltétele az akarás, a törekvés és az, hogy mindezekkel jó felé forduljunk (felfelé). A másik hibát pedig abban találhatjuk, hogy az épséget a szépséggel, vékonysággal vesszük egy kalap alá, pedig sokkal inkább az egészségről kellene szólnia! Ahogyan az étrendünknek is! Gondolhatjuk, hogy egészségesebbek leszünk, ha megszabadulunk felesleges kilóinktól, de nem mindegy, hogyan tesszük ezt. Ezért én étrend váltás helyett inkább életmód váltásra szeretnélek buzdítani! Ami nem két hétre vagy negyven napra szól, hanem egy egész életre. Ami nem ígér gyors, látványos fogyást, de egy másfajta szemlélettel te lehetsz az étkezéseid központjában és nem az, hogy mit nem szabad enned. A tiltó lista helyett tehát itt az én buzdító listám:

Lassan a testtel!
Két értelmezési lehetősége is van, az egyik az, hogy legyünk türelmesek kivárni, míg a testünk elkezd formálódni!eletmod4
Nagyon igazak a következő szavak: „4 hétbe telik, hogy észrevedd a változást, 8 hétbe telik, hogy a barátaid észrevegyék a változást, 12 hétbe telik, hogy a körülötted élők észrevegyék a változást, de csak egy napba telik eldönteni, hogy képes vagy rá!” A másik üzenetem: hagyj időt az evésre, ne kapkodj, hiszen a jóllakottság központnak idő kell, amíg jelez neked, hogy mennyi az elég, és a habzsolással könnyen túleheted magad. A másik, amit én nagyon sokszor hallottam gyerekkoromban: rágj meg alaposan minden falatot. Most már azt is tudom, hogy ez azért fontos, mert így könnyebb megemészteni az ételt.

Nincs tiltott étel csak kerülendő mennyiség!
Bizonyos dolgokból tény és való, hogy kerülni kell a nagy mennyiség elfogyasztását, de nem feltétlen jelenti azt, hogy zéró tolerancia van. Nevezzük nevén ezek a szénhidrátok és a zsírok. Veszélyzóna: péksütemény, édesség, cukor, zsíros ételek.eletmod5
Péksütemény helyett inkább barna kenyeret, édesség helyet friss gyümölcsöket és lehetőleg sok zöldséget nyersen, vagy elkészítve válassz. Azért hetente egyszer kétszer engedhetsz a csábításnak, de fontos, hogy ne jutalomként fogd fel az édességet, mert az helytelen szokásokhoz vezetne.

Többet ésszel, mint késszel!
Óvatosan kell bánni a kész, félkész ételekkel, mert sokszor bővelkednek cukorban, sóban, zsírban és mindenféle adalékanyagban. Tudom, hogy kevés az idő hétköznaponként, de akkor inkább valami gyors receptet válassz. (Későbbi írásokban ilyeneket is meg fogok osztani.)

Légy rendszerető rendszerező!
Nem szabad elmulasztani az étkezéseket, mert nem bepótolható. Egy nap többször kevesebbet (lehetőleg ötször, kisebb adagot) jó enni, hiszen ez fokozza az anyagcserét, és folyamatos energiaszintet biztosít, ami szükséges a jó közérzethez.

Életünk forrása: a víz.
A folyadékfogyasztás mennyiségéről sokan beszélnek, de az is legalább ennyire fontos, hogy mit iszunk!eletmod7
A cukrozott üdítő nem a legoptimálisabb választás, próbáld ki egy hétig azt, hogy nem teszel cukrot a teádba és a kávédba sem (nem azt mondom, hogy feketén idd, kerüljön bele egy kis tej. Ha jó minőségű a kávé, akkor csak az első alkalommal fogod keserűnek érezni 🙂 ), nem annyira nélkülözhetetlen az a cukor, mint gondolnád.

Van egy segítő tippem is arra az esetre, ha olyan lennél, mint én (pár napig eszemben van, s tudatosan tudok figyelni rá, de aztán elmarad a napi rutinból): Írd fel postit-ra a főmondatokat és ragaszd ki olyan helyre, ahol jól látható, hogy biztosan oda tévedjen egyszer-kétszer a szemed a nap folyamán: hűtő ajtajára, szekrényajtó belsejére, a sütis dobozra…

Fontos, hogy ne éld meg kudarcként, ha egy nap nem sikerül tartanod magad ezekhez, és ne add fel, nekem ez úgysem megy címszó alatt! Minden nap egy új küzdelem és egyben egy lehetőség is arra, hogy győzedelmeskedjünk magunk felett!

Kis gondolatébresztő irományomban sajnos nem volt elég karakter, hogy mindenre kitérjek részletesen, de ami késik, nem múlik. A jövőben biztos, hogy olvashattok még tőlem ezekben a témákban.

Á. B.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .