Tavaszi nagytakarítás és pakolás apró trükkjei

Észrevettem néhány dolgot a napokban: a madarak jobban csiripelnek, az eső nem olyan hideg, már nem is kell a nagykabátom, se a sapkám! (Bár, mivel biciklivel suhanok mindenhova még sokszor felteszem.) Tudjátok ez mit jelent??? ITT A TAVASZ! És ha a tavasz itt van, akkor itt van az ideje a tavaszi nagytakarításnak is.

Tudom, tudom, reméltétek, hogy valami jobb dolognak lesz itt az ideje, de igenis a takarításra és pakolásra is időt kell szánni. Bevallom, én sem vagyok rendmániás és sokszor nehezemre is esik nekiálllni a rendrakásnak, mégis olykor-olykor elkap a hév, hogy én akkor most nagy rendet tegyek, hogy minden csillogjon-villogjon. A húgom a tanú rá, hogy ilyenkor még nagyobb rendetlenséget csinálok, ugyanis előszedek mindent és az alapoktól kezdve rakom rendbe a dolgokat, és porolok le mindent, vagy éppen szelektálok.

Miért is jó egy ilyen nagytakarítás? Több érvem is van erre:

  1. Olyan dolgok kerülnek elő, amiket már régóta kerestél és persze felforgattad értük az egész házat, és már fel is adtad a megtalálásnak a reményét….
  2. Valahogy a fejünkben is ilyenkor lezárunk dolgokat azzal, hogy régóta őrizgetett és fontosnak tartott blokkokat, jegyeket, leveleket és mütyűröket kiválogatunk és kiszelektálunk… Tehát terápiás jellege is van.
  3. A legfontosabb érv pedig, hogy rend és tisztaság lesz, és hát nem ebben érezzük magunkat a legjobban?!

De hol is kezdjük? Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én személy szerint bele tudok fáradni abba, ha egész nap takarítanom kell. Sokkal jobban kimerülök, mintha egész nap edzettem volna, tehát amit az utóbbi években fejlesztettem ki, és még most is fejlesztgetek (semmi és senki sem lehet tökéletes 🙂 ) az az, hogy egy hétre felosztom, hogy melyik nap mit fogok csinálni. Már nem vállalok be egész napos takarítást, hanem inkább megnézem, hogy egy adott napon a szabadidőben, amim van, mit tudok elpakolni, kitakarítani vagy újrarendezni. Arra is rácsodálkoztam, hogy a tanulás után sokszor, sőt mindig felüdülés a takarítás.Vizsga időszakban kimondottan kikapcsolódásként alkalmazom. Na, de a kosztól szeretnénk megszabadulni, nem az eredeti témánktól, úgyhogy térjünk is vissza a lényegre…

Tavaszi nagytakarítás és pakolás apró trükkjei:
Összeszedtem nektek néhány apró ötletet, praktikát, amiket én nagyon hasznosnak találtam, és alkalmazok is a mindennapokban.

A konyha a ház lelke és ezért szinte mindenki kedvenc helye, amit állandóan lehet takarítani, fényesíteni. Ide a legjobb tippem a vízforraló tisztán tartásához kapcsolódik. Biztos nálatok is hamar vízköves lesz a vízforraló. (Ha nem, akkor ti azon szerencsések közé tartoztok, ahol lágy a víz.) Minden helyen, ahol eddig laktam kemény víz volt, úgyhogy meggyűlt a bajom a vízkővel. Két megoldást találtam rá: az egyik a citromlé, a másik az ecet használata. Az ecet kissé hatékonyabb, ezért én ezt szoktam használni. Nekem most éppen 10%-os van itthon, 1:1 arányban keverem vízzel, körülbelül 1,5 dl-t szoktam használni ecetből és vízből is. Ha beletettem a vízforralóba akkor hagyom állni egy pár órára. Citromlé esetén nem szükséges vizet hozzáadnunk. A fontos dolog, hogy ne felejtsük el, hogy ecet van a vízforralóban, mivel az ebből készült tea nem olyan élvezetes… Higgyétek el, tapasztalatból beszélek! 🙂

A vízkő nem csak a konyhában támad, hanem a fürdőszobában is. Itt, ami nekem legnagyobb fejtörést és kellemetlenséget jelenti, az a zuhanyrózsa. Amikor már mindenfelé spriccol a víz, és több van a kádon kívül, mint belül, akkor szoktam elővenni ismételten az ecetes technikát, csak itt kissé trükkösebb a művelet végrehajtása. Veszek egy zacskót (lehetőleg olyat, ami nem lyukas) és ebbe öntöm bele az ecetet egy pici vízzel, majd a zuhanyrózsát beleteszem, összekötöm és felakasztom egy olyan helyre ahonnan nem baj ha kicsit csöpög.

shower

Két pakolási, rendezési módszert szeretnék még említeni, amik nekem nagyon megkönnyítették a mindennapokat.

1. Ruhásfiók rendezése: nem kis oszlopokat csinálunk a pólókból hanem a fiókban egymás mögé tesszük az azonos módon hajtogatott pólókat. Ha nem fiókos szekrénnyel rendelkezünk, mégis sok pólónk van, amit minél helytakarékosabban szeretnénk tárolni, akkor tároló dobozokba lehet ezt kivitelezni. Az alábbi képeken láthatjátok, hogy hogyan hajtsuk össze, illetve hogyan rendezzük el felsőinket. Egy nagy előnye van ennek a tárolási módszernek, hogy sokkal átláthatóbb, és ennél fogva sokkal könnyebb meg tudjuk találni a keresett felsőt.

poloruha

2. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a kiegészítőket. Egy-egy új fülbevaló, nyaklánc úgy fel tudja dobni a kedvem, na meg persze a ruháimat is. Ám, amennyire szeretem őket, annyira nehéznek találom rendben tartani ezeket a kiegészítőket. Összegyűjtöttem nektek néhány ötletet, hogy hogyan lehet ötletesen, praktikusan és nem utolsó sorban dekoratív módon tárolni kedvenceinket.

Kezdjük talán a nyakláncokkal:
Az első ötlet, és amit én is használok a nyakláncaim tárolására az egy szép fogas. Nagyon egyszerű a feladat, csak ki kell választanunk egy olyan fogast, ami tetszik és illik a szobánk stílusához, és kabátok helyett nyakláncainkat akaszthatjuk rá.

fogas2

A másik ötlet a csipeszes megoldás.

csipesz

A képen láthatóan, néhány erős csipeszt egy falaphoz kell rögzíteni faragasztóval, vagy ragasztópisztollyal, ha sima facsipeszt vettünk, akkor ezeket tetszőleges színűre le is festhetjük. Majd a falapot a falhoz rögzítjük, és már kész is a tárolóeszközünk.

Két ötlet a fülbevaló tároláshoz:
Mindkettőhőz szükség lesz egy képkerethez.

Az elsőnél néhány drótot kell erősíteni a képkeret hátuljára, és már lógathatjuk is a fülbevalóinkat.

fulbevalo

A második opciónál egy csipkés anyagot feszítünk ki a képkeret hátulján, és ennek segítségével a bedugós fülbevalóinkat is tudjuk tárolni.

kicsifulbevalo

Remélem, hogy ezzel a pár ötlettel egy kis motivációt adtam, hogy hozzálássatok az otthoni munkához. Most már nincs mást tenni, mint bekapcsolni egy kis zenét (megosztom én még táncolni is szoktam ilyenkor) és nekivágni a dolognak! 🙂

Á. N. L.

a

a

a

a

*A képeket a www.pinterest.com oldalról vettük kölcsönbe.