A rossz időben is van valami jó

Eljött az évnek az az időszaka, amikor korán sötétedik, hűvösebb és nyirkosabb az idő, gyakrabban esik. Valahogy az embernek ilyenkor több kedve van bekuckózni egy pokróccal, finom kávéval vagy forrócsokival, egy könnyvel vagy egy jó filmmel a fotelben. Az ilyen pihenős délutánok, esték elengedhetetlen kelléke a felsorolt dolgok mellett a gyertya. Valahogy jobb kedve lesz az embernek, ha gyertyát gyújt. Hoztunk nektek novemberre egy ehhez kapcsolódó ötletet. Azt is eláruljuk, hogy az egyik alapanyag az elkészítés során a kávé lesz.  Íme:

Kávés gyertya

Hozzávalók:

  • Gyertyakiöntő forma vagy vékonyabb kartonpapír
  • Fehér gyertyák (lehet használt is)
  • Kávébab
  • Kanóc
  • Konzerves doboz
  • Hurkapálca
  • Olló
  • Ragasztó
  • Vízforraló
  • Üvegpohár
  • Kis tálka

Elkészítés:

Vizet forralunk és ezt egy nagy üvegpohárba vagy bögrébe öntjük. A gyertyákat a konzerves dobozba tesszük és a dobozt belehelyezzük a forró vízzel teli pohárba. Ebben a vízfürdőben állni hagyjuk a gyertyákat, amik szép lassan megolvadnak majd. Használt gyertyáinkat is újra lehet hasznosítani, illetve, aki szereti, annak ajánljuk az illatosított gyertyát is. A vanília és a kávé egy elég jó illatkombináció.

Egyszerűbb, ha van kiöntőformánk, de egy vékonyabb kartonpapírból is gyorsan készíthetünk egyet. Hengert formázunk a papírból és összeragasztjuk, majd a papír alját a képen látható módon bevagdossuk. Behajtjuk a kivágott részeket és mielőtt összeragasztjuk, átfűzzük rajta a kanócot.

A kanóc másik végét egy hurkapálcikára kötjük.

Hogy egyenesen megálljon a henger, egy kis tálkába helyezzük és az aljára kávébabokat teszünk.

A megolvadt viaszból egy keveset beleöntünk a formába. Az a lényeg, hogy a viasz eltömítse a lehetséges réseket a papíron. A viasz után megint kávébabot teszünk a formába, hogy az alján maradjanak a szemek.

Ha megszáradt a kávés-viasz, a maradék fehér viaszt a formába öntjük. Ha szeretnénk, tehetünk a tetejére is néhány szem kávébabot.

Ha kész várunk, míg a gyertya teljesen megdermed. (Hűtőben gyorsíthatjuk a folyamatot.) A végén gyertya oldaláról szép lassan lehúzzuk a papírt, majd kellő hosszúságúra vágjuk a kanócot. (A viasz átitatja a papírt és így könnyen le kell tudnunk húzni a kartonpapírt.)

Nincs más hátra, mint egy finom forrócsokit készíteni, elővenni egy jó könyvet és pokrócot és keresni egy csendes sarkot az otthonunkban és meggyújtani a gyertyát!

Jó töltődést kívánunk!

Balázsfalvi-Ábrám Anna


















A képek forrása: https://steemit.com/art/@saronight/coffee-candles-do-it-yourself-recycled-diy

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .