A gondoskodás művészete

Vannak könnyen meghatározható és körülírható szavak, mert a jelentésük egyértelmű és egyszerű. Ilyen lehet például a tulipán. Nehéz másra gondolni; ha meghalljuk ezt a szót, szinte mindenkinek a virág jut eszébe. Aztán ott vannak az összetettebb, mélyebb szavak, amelyeket, ha meghallunk, talán saját magunk is több mindenre asszociálunk. Számomra ilyen szó a gondoskodás. Sok mindent sejtet: törődést, gyengédséget, felelősséget, szeretetet és még sorolhatnám. Éppen ezért gondoltam arra, hogy bemutatok nektek valakit, aki szintén nagyon sokoldalú. Orosz Judit egyszerre támogató feleség, egy ikerpár és egy újszülött kisbaba édesanyja, emellett grafikus, aki rajzaival sokakat tanít és inspirál, testvér és egy végtelenül őszinte, fiatal nő is egyben. És hogy elmondtam-e róla mindent? Korántsem!  Ahogyan a gondoskodásról sem tudnék röviden írni. Mégis, betekintve Judit életébe, úgy érzem, egy kicsit közelebb kerülünk ennek a szónak a megértéséhez is.

Judit! Most főleg a gondoskodás témakörében szeretnélek kérdezni. Fiatalon lettél édesanya, ráadásul rögtön két csöppségnek is, aztán Böske és Jakab éppen hogy betöltötték a négyet, már megérkezett Ábel. Zsigerből benned volt az anyai gondoskodás, vagy folyamatos formálódás az anyai lét?

Nagyon szeretek a gyerekeim anyukája lenni, de az anyaságot csak nagy vonalakban tudtam elképzelni régen. Mindig volt bennem egy bizonyosság, hogy majd ha eljön az ideje, lesznek gyerekeim, de kellett hozzá első sorban egy erős párkapcsolat és sok-sok önismeret, hogy még biztosabb legyek abban, hogy jöhet(nek) a gyerek(ek). Ezért is érzem úgy, hogy nem ijedtem meg, amikor kiderült, hogy ikreket várunk elsőre. Úgy tűnt, hogy Isten látta bennem, készen állok a feladatra, és ezt az ajándékot az első pillanattól kezdve tárt karokkal fogadtam. De az igazi formálódás magával a gyerekneveléssel jött és jön folyamatosan. Sokszor nagyon nehéz belegondolni, egyszerre mennyi dolga van az embernek ezekkel a gyerekekkel, de nagyon fontos, a rendszeres belelazulás ebbe az állapotba, és így csak élvezem. Enélkül nehéz lenne.

Mit szeretnél mindenféleképpen megtanítani és átadni a gyerekeidnek? Van-e olyan életlecke, amit már te is otthonról hozol?

Most a kisgyermekkorban elsősorban az egyszerűségre törekszem: szeretem őket a természetbe vinni, vagy gyakran hagyom, hogy ők maguk találják ki, mivel is szeretnék tölteni az idejüket. A példamutatásban hiszek és abban, hogy ha tudatosan válogatom meg, mi veszi őket körül itthon, az majd gyökeret ver bennük. Ebből nagyon sok mindent a saját gyermekkoromból hozok, és nagyon érdekes, hogy erre valójában menet közben jöttem rá.

Amióta követem a vállalkozásod insta oldalát (juditorosz.artwork), lehetetlen nem észrevennem, hogy a rajzaidon keresztül is nevelsz és gondoskodsz! Az alkotásidról süt a család, az ünnepek, a természet és az élet szeretete és védelme. Készítettél olyan gif-eket, amik az öngondoskodást jutták eszembe, igazi vágyat ébresztettek egy gőzölgő teára, jó kirándulásra vagy a Balatonban csobbanásra. Ez mennyire szándékos, és mennyiben ösztönös? Művészként mit szeretnél képviselni és adni?

Én a szívem mélyén arra vágyom, hogy jó érzéseket keltsek a rajzaimmal. Sokáig toporogtam egy helyben, mert ott állt előttem a művészvilág az ő ezer arcával, és nehéz volt a sok irány között a sajátomat megfogalmazni. De aztán a gyerekek érkezésével egyre biztosabb lettem benne, miben érzem magam jól. Van egy világ, amit építgetek, ezt járom be folyamatosan fejben és onnan hozok képeket. Öröm látni, hogy vannak, akik tudnak ehhez kapcsolódni és ez mindig erőt ad, hogy folytassam. 

Végezetül hadd kérdezzem meg, hogy neked mi mindent rejt magában ez a szó: gondoskodás?

Azt jelenti, hogy adni, sokszor kérés nélkül, de mégis figyelve az arányokra, ne legyen túl sok, sem túl kevés. Adni úgy, hogy nem várunk semmit vissza, de mégis rengeteget kapunk, többek között saját magunk jobb verzióját. Azt jelenti, hogy észre sem veszem, hogy éppen gondoskodom. Azt jelenti, hogy a gond el van simítva.

Bobok Ágnes







Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .