Májusi szám

Akarsz játszani? Mondok egy szót, és sorold fel az első tíz dolgot, ami eszedbe jut róla: GONDOSKODÁS

Csak egy perc az egész: mielőtt tovább olvasnál, gondold végig, neked mi jut eszedbe, mert megosztom az én asszociációimat is, és ez biztosan befolyásolná a gondolatmenetedet.

Kész vagy?
Következik az első tíz gondolat, ami nekem eszembe jutott a gondoskodásról:

Család, gyerekeim, rég locsoltam meg a növényeket, kisherceg és a rózsa, gond, énidő, környezet, testünk, Isten, idő.

Ezekről gondolkozva arra jutottam, hogy gondoskodni valamiről nem is olyan egyszerű feladat, időt, energiát, odafigyelést és olykor önfeláldozást is igényel; hiszen valamilyen szinten egy szolgálat, a másik előtérbe helyezése. Isten mégis megbíz bennünket, hogy gondoskodjunk másokról, legyen szó egy családtagról, barátról, beteg vagy idős ismerősről; és küld olyan embereket is, akiknek a listáján a mi nevünk szerepel.

Van a gondoskodásnak egy olyan érdekes aspektusa is, amit jó pár évvel ezelőtt hallottam egy konferencián. Az előadó azt ecsetelte, milyen fontos magunkról gondoskodni ahhoz, hogy másokról is tudjunk. Egy példát osztott meg, ami elég szélsőséges, de az üzenete érthető. A repülőgépeken a biztonsági instrukciók leírásánál külön kiemelik, hogy vészhelyzet esetén, először mindig a saját oxigénmaszkunkat tegyük fel, mielőtt másoknak segítenénk. Elsőre elég önző magatartásnak hangzik (főleg jó keresztyénként, igaz?!), de ha jobban belegondol az ember, saját oxigénmaszk nélkül nem igazán tudunk hosszú ideig másoknak segíteni.  

A te listádon milyen gondolatok szerepelnek? Mit jelent számodra ebben az időszakban másokról és önmagadról gondoskodni? 

Kívánjuk, hogy májusban tudd megélni a gondoskodás örömét! Legyen áldott ez a hónap!

Balázsfalvi-Ábrám Anna








Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .