Februári forró italok

A tél vége közeleg és hát itt van az ideje… a náthának. Igen jól olvastátok, a náthának van itt az ideje nálam. Ilyenkor megörülök egy-egy melegebb, napsütéses napnak és elfelejtem, hogy azért még mindig tél van, na meg ez az idő is kedvez a kórokozóknak. Nincs is jobb ilyenkor, mint hazamenni és egy forró italt készíteni. Tehát inkább mondjuk azt, hogy itt van az ideje a forró italoknak. Megosztok veletek három forró italt, amit az év ezen szakaszában én előszeretettel fogyasztok.

Ha már nátháról volt szó, kezdjük azzal, amit kifejezetten a betegség kúrálására szoktam inni. Előnyben vannak azok akik szeretik a gyömbért! (Hozzá kell tennem én oda vagyok érte, bár ez biztos kiderül abból is, hogy ezt választottam elsőnek.)

Mézes-gyömbéres tea
Hozzávalók:

 • forró víz
 • gyömbér (friss vagy fagyasztott)
 • citrom
 • méz
 • opcionálisan egy kis fahéj

DIY1

Elkészítése nagyon nagyon egyszerű, de azért megosztok veletek egy kis praktikát. Azért írtam, hogy fagyasztott gyömbér is jó hozzá, mert én leggyakrabban így tárolom a gyömbért. Egyszerre sokat szoktam venni és alapos mosás után a fagyasztóba teszem, így akármikor fel tudom használni. Szóval az első lépés a gyömbér lereszelése, ízlés szerinti mennyiséget. Tényleg nincs meghatározva, ugyanis a mérték egyenesen arányos a gyömbér szeretetével.:) Lefordítva, aki nagyon szereti, az tegyen bele bátran, aki még csak barátkozik vele, annak kevesebb mennyiséget ajánlok. Ezután jöhet a citrom, egy nagy bögréhez (3-4 dl) egy fél citromot szoktam használni. Opcionálisan lehet hozzá egy kis fahéjat is adni, majd öntsük rá a forró vizet. Jó, ha nem rögtön forrás után tesszük ezt, hanem kicsit hagyjuk a vizet hűlni. Ezek után már csak mézet kell a teához adni, és már fogyaszthatjuk is.

Matcha latte
Hozzávalók:

 • 1,5 dl forró víz
 • 1,5 dl tej
 • 1 púpos kanál matcha por (őrölt zöld tea)
 • cseppnyi méz
 • (french press kávéfőző)

DIYFrenchpress

Nagyon sok módja van a matcha latte elkészítésének, most azt fogom leírni ahogyan én szoktam készíteni. Ha tehetem ezzel kezdem a napot, mert a zöld tea egészen hosszan élénkít, nem úgy, mint a kávé. Először is a tejet beleteszem a french press-be és mikróban viszonylag forróra melegítem, óvatosan, nehogy kifusson. (Bevallom, sokszor történt meg velem… 🙂 ) Ezután beleteszem a forró tejbe a mézet és habosítom. Ezt szeretem a french press-ben, hogy egyben tejhabosítónak is használható. (Ha esetleg nem tudjátok, hogyan habosítsatok french  press-szel erre a linkre kattitva kideríthetitek.) Tehát miután felhabosítottam a tejet, beleöntöm a kedvenc bögrémbe. Ezután nem is kell elmosni a french press-t hanem rögtön bele lehet tenni a matcha port, majd ráönteni a vizet. Ismételten itt is jobb ha nem forrásban lévő vizet öntünk rá. Olyan 80 fokos víz az ideális a zöld teának. Egy picit megkeverem, majd ezt is habosítom. Óvatosan beleöntöm a habosított tejbe. Az édesszájúak tehetnek hozzá egy kis mézet is. Már csak egy lépés maradt, leülök és elfogyasztom! Először érdekes lehet maga a tejes zöld tea gondolata, nekem is az volt, de aztán beleszerettem. Azt is megosztom, hogy reggeli rutinom közé tartozik a tea elkészítése, illetve a müzlimet is elkészítem és ha ez megvan, akkor leülök, megeszem a müzlimet, majd előveszem a Bibliám és a teát már igeolvasás mellett fogyasztom el.

Harmadiknak maradt egy esti innivaló, amit akkor szoktam fogyasztani, ha nem érzem olyan jól magam, (nem feltétlen betegség miatt, inkább fáradt, vagy szomorú vagyok) és egy kis melegre és édesre vágyok. Az angolban van egy ilyen kifejezés, hogy ‘comfort food’, ami pont azt fejezi ki, amit én felül leírtam, hát igen mondhatjuk úgy is hogy ez az én ‘comfort drink’-em. Sok receptet próbáltam már, de mindig rájövök, hogy a forró csokinak ténylegesen csokoládéból kell készülnie, ezért preferálom ezt a receptet.

Klasszikus forró csoki
Hozzávalók:

 • 1,5 dl tej
 • 1 dl tejszín
 • 25-50 gramm csoki (én étcsokoládéval szeretem csinálni, de lehet tejcsokival is készíteni)
 • 1 tk cukor
 • fél tk instant kávé (opcionális, de fokozza a csoki ízét)

DIY3

A tejet, a tejszínt, a cukrot és az instant kávét elkeverem egy edényben, és együtt felmelegítem, úgy hogy ne forrjon. Ha már kis buborékok vannak a szélén, akkor leveszem a tűzről és belerakom a csokit. Addig kevergetem, amíg el nem olvad benne teljesen a csoki. Ha ez megtörtént akkor egy bögrébe öntöm. Én tejszínhabot is szoktam rakni a tetejére. (Az a gyengém… 🙂 )

A fenti adagok egy személyre vannak írva, de ne felejtsétek, mindig jobb együtt teázni illetve forró csokizni!

Jó töltődést! 🙂

Á. N. L.

a

a

a

a

*A képeket a www.pinterest.com oldalról vettük kölcsönbe.