Fekete-fehér. Igen. Nem.

Irodai outfitek a mindennapokba ültetve

Számtalan olyan élethelyzetbe vagy szituációba kerülhetünk nap mint nap, mikor nem csak mentálisan kell helyt állnunk. Gondolok itt olyan munkahelyi megbeszélésre, iskolai vizsgaszituációra, vagy netán állásinterjúra, mikor az etikett bizonyos öltözködési normákat is kíván tőlünk. Szüleinktől, nagyszüleinktől valószínűleg mindannyian eltanultok az örök klasszikusok szabályát: a fekete szoknya-blézer és fehér ing párosítását valamint Coco Chanel kis feketéjének a „bármikor és bárhol” vonzerejének titkát. Ezek a darabok mindig, mindig bevethetőek, bármilyen alkalomról is legyen szó. Egy-egy vizsgaszituációnál még nem is ütközünk problémába, de amikor napi szinten kell odafigyelnünk elegáns megjelenésünkre, bizony a harmadik napra már igen csak kezdünk találkozni a kiégés szindrómájával. Nők és férfiak egyaránt a fekete és fehér színek kombinációjához nyúlnak első sorban, amit a piros és sötétkék színeivel kombinálnak általánosságban. Az alapszíneket, fazonokat, anyagokat és mintákat is túllépve próbáltunk pár példát hozni nektek az elegáns öltözködésre, ami nem a megszokott sémát követi, de tuti tipp lehet, bármikor is szeretnénk alkalmazni.

Szerencsére, a nagy divatházak tervezői és a divatguruk is sokat lazítottak a klasszikus öltözködés elfogadott normáin, így már csak kreativitásunk és jó ízlésünk szabhat határt annak, hogy milyen elegáns szettben jelenjük meg egy hivatalos megbeszélésen vagy egyetemi vizsgán. Első benyomásunk helyettünk beszél, a nonverbális kommunikáció pedig sok esetben sokkal több dolgot mesél rólunk a környezetünknek, mint a verbális kommunikáció. A rólunk kialakult képet nem csak testbeszédünk, mimikánk vagy gesztusaink határozzák meg, de öltözködésünk is, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy összeszedjük nektek az elegáns öltözködés legdivatosabb praktikáit, hogy ne csak fekete szoknyában merjünk gondolkodni, ha elegánsan szeretnénk megjelenni valahol.

Saját stílusodban elegánsan
Első és legfontosabb szabály, hogy egyéniségünknek megfelelő ruhákat válogassunk össze, mely darabok hűen tükrözik személyiségünket, különben az összhatásnak azonnal lőttek.  Amennyiben imádjuk a színes és mintás ruhákat, nyugodtan válasszuk a merészebb darabokat, nem kell csak azért feketét hordani, mert félünk kitűnni a tömegből. Vegyünk egy egyszerű példát: ha a rózsaszín a kedvenc színünk, viseljük bátran, akár a szoknyán, kabáton vagy a táskán, ettől még nem leszünk irodai Barbie babák. De ugyanez elmondható állatmintás ruhákról vagy kiegészítőkről is, amit sokan negatív kategóriába sorolnak, pedig csak a mennyiségével kell tisztában lenni. Egy kis ocelot minta, minden szettből azonnal egy nőcis darabot varázsol. Kedvenc párosításom a tengerész csíkos felső, egy keskeny párducmintás övvel variálva. Így lesz a laza casual szettből, bohókás elegancia. (Túlzásokba persze ne essünk, egy vékony állatmintás öv tökéletesen elegendő ahhoz, hogy feldobja az átlagosnak ítélt kék-fehér szettünket.)

Csak lazán! Casual szettben
Második legfontosabb dolog, hogy mindig kényelmes darabokat válasszunk, különben egésznap zakóba zárva feszenghetünk, így pedig nem tudjuk a legjobbat kihozni magunkból. Kényelem és lazaság persze nem mindig egyezik, de a határok feszegetése mindig új és izgalmas dolgokat kreál. Ha mindig is a póló farmeros lánytípusba tartoztál, de az irodai etikettnek kell eleget tenned, akkor is számos variáció közül szemezgethetünk. Kedvenc példám a casual outfitre, Emmanuelle Alt, a francia Vogue szerkesztője, aki nagyon letisztult és minimál stílusáról híres.  A titka nem más, mint a lazaság, amihez bőven elég egy ing-blézer-nadrág kombinációja, amit ő babacipővel vagy törpesarkú cipővel párosít. Talán bepasszírozhatjuk ide azt az idézetet, hogy a kevesebb az néha több, mert rá tökéletesen illik.

754d32f5accdf2ea8e61b929a657fe82

Csak sorjában
Kezdjük fentről lefelé haladva. Ingeket, elegáns felsőket ne csak színek szerint, de évszakokhoz illően is válogassunk, az ujjatlan darabokat hagyjuk meg nyárra. Ha maradnál a jól bevált fehér ingnél, kísérletezz egy kicsit a szabásvonalakkal, keress egyedibb megoldású ingeket. Egy különleges fazon, rengeteget dobhat az egyszerű szetteken is.

Ingre blézer, vagy akár pulcsira blézer?! Simán! Irodában is lehet rétegesen öltözködni, hordjunk pulóvert szoknyával, nem csak a blézer létezik! A pulóverek nem csak otthonra valóak, ahogy a koktélruha sem csak az esti buliba.

Királylányok előretörése
A jól bevált ceruza szoknya, betűrt inggel, amit mindig el lehet sütni, de mutatunk valami izgalmasabbat! Gyönyörű A-vonalú harangszoknyák az ’50-es évek nőideálját teremtik újra, és a gyermekkori királylányokat éleszti fel. Hordhatjuk lezserebb pólóval, pulóverrel, inggel, mindenhez passzol. Egy feltűnőbb nyaklánccal pedig megkoronázhatjuk az egésznapi csillogásunkat.

8f82e4c9b2cee00beab477e2183eaa2b

Nadrág kosztüm stop!
Nincs vele semmi baj, de amennyiben ezt választjuk, cseréljük meg a szettek darabjait. Így nem csak a ruhák textúráját, de színvilágát is könnyedén fel tudjuk dobni. A slim fit nadrágok divatját most kezdi felváltani a ’70-es évek trapéz vagy extra bővített, egyenes szárú fazonjai. Iszonyatosan nőies hatást keltenek az egyenes szabású, élére vasalt fazonok, kötött pulóverrel és magassarkúval tuti befutó lesz. A retró láz nem csak a nadrágok szárát bővítette meg, de a pulóverek nyakának hosszát is, így a garbó ismét aranykorát éli. Feszesebb változatai csodásan emelik ki az alakunkat, feltűnés nélkül.

interview-office-outfit14

Magasban vagy laposban?
Én azt mondom, inkább legyen lapos a cipő, ha nem bírsz magassarkúban szépen lépkedni. Nincs is annál rosszabb látvány, mint amikor valaki birodalmi lépegetőként trappol végig a városon. Ha nem tartozol a tip-top magassarkús csajok közé, azzal nincs semmi baj! Rengeteg gyönyörű balerina vagy loafer közül lehet válogatni, melyek ugyanúgy biztos társaink lesznek a minden napokban. Természetesen, itt most senkit sem akarok lebeszélni a magassarkú cipellőkről, hisz tudjuk nem csak a tartásunknak, de karcsúbb sziluettünknek is jót tesz pár plusz centi a cipőnk talpán. (Ott tuti jobban mutat, mint a csípőnkön.) Az otthoni gyakorlás csodákra képes, ha éppen ez lenne az újévi fogadalmad.

+ A nagy kérdés: csizma vagy kiscipő? Igaz, hogy idén enyhe telünk van, de annyira pont hideg, hogy egy vékonytalpú balerinában vagy tűsarkúban (melyeknek a talpa általánosságban semmivel sem vastagabb egy tornacipőnél) felfázzunk. Így feltétlen és teljesen nyugodtan hordhatunk irodában, vizsgán, de akár még színházban is csizmát. Kifejezetten szeretem a stílusokat mixelni, így egy elegáns szoknya-ing páros egy vagányabb motoros bokacsizmával megunhatatlan számomra. A klasszikus szetteket meglágyítja a bőr csizma, úgy, ahogy a laza szetteket még vagányabbá teszi.

Az aranyszabály, pedig az, hogy nincs szabály! 🙂

Cs. Z.

a

a

a

a

*A képeket a www.pinterest.com oldalról vettük kölcsönbe.