Megtisztelő ételek

Végy egy mély lélegzetet! (Ha megálltál még próbálj egy kicsit beszippantani). És most szépen, lassan fújd ki… Milyen sokszor megállunk valamiben, mert azt gondoljuk, hogy az a legtöbb, amire képesek vagyunk! Pedig néha csak merni kellene megpróbálnunk kicsit feszegetni azokat a határokat. S ezt adnám most nektek februári feladatnak – próbáljátok meg Ti is felfedezni valódi határaitokat és ne korlátozzátok be Istent és az Ő erejét!

Hányszor figyelünk oda egy nap, hogy ne csak kapkodjunk a levegő után, hanem tudatosan átszellőztessük a tüdőnket (na és a fejünket?!). A figyelemmel kísért mély légzés nem csak oxigénnel lát el, hanem el is lazít, megnyugtat. Azt hiszem, mindannyian nagy hasznát vehetnénk a mindennapokban! 🙂 Olyan sokszor mondogatjuk, hogy rohanó világban élünk, de vajon nem csak mi tesszük azzá saját magunknak? Nem az történik, hogy sokszor csak úgy hip-hop eltelik az idő és azt sem tudjuk, hogy mit csináltunk? Vagy éppen annyira betáblázzuk napunkat, hogy csak rohanunk egyik helyszínről a másikra és időnk sincs, hogy utolérjük magunkat… „Egy nap 24 órából áll” mondjuk gyakran, amikor valamivel magyarázni kell, hogy miért nem fért bele minden, amit terveztünk az időnkbe.

8FBZGFVLLT

A sok teendő között pedig nem mindegyik opcionális, mint például az ételkészítés. És ilyenkor gyakran előveszünk valami félkész ételt, vagy rendelünk valamit. Persze azért manapság jobban benne van a köztudatban, hogy jó lenne egészségesen étkezni… De miért? Hogy jobban érezzük magunkat? Hogy csinosabbak legyünk? Hogy kövessük az aktuális divatot? Persze, ezek is benne vannak, de mikor jut eszünkbe az étkezéssel kapcsolatosan az, hogy mindent az Ő dicsőségére teszünk?! (Még ezt is!) Vagy az, hogy a testünkben nem csak mi lakunk, testünk a Szentlélek temploma. Hiszen itt él bennünk és az étkezéssel kapcsolatosan is arra kellene törekednünk, hogy megtiszteljük Őt! (Amellett, hogy magunkat is megtiszteljük az ételválasztással). Isten adhat és akar is reményteljes jövőt adni nekünk! Ehhez nem csak az Ő áldása kell, hanem a mi odafigyelésünk is (Rá és cselekedeteinkre való figyelés), hiszen nagy terveihez kell az egészség is! Jól eltudjuk végezni feladatainkat, ha nem viszünk be elég energiát, mert nincs időnk az étkezésre, vagy mert a divat éppen azt diktálja, hogy soványak legyünk? Tudunk-e koncentrálni 100%-osan, amikor az éhségtől szédelgünk, vagy a fejünk fáj gyomorkorgás közben? Vagy a másik véglet: ki tudjuk hozni a legjobbat a képességeinkből, amikor folyamatosan túlesszük magunkat, és terhet cipelünk?

Szeretnék arra rámutatni, hogy az étkezés tiszteletet igényel, Isten felé és magunk felé, több, mint azonnali éhségcsillapítás! Azért, mert sok dolgunk van, legyen ez a munkával, családdal vagy akár szolgálattal kapcsolatos, nem hanyagolhatjuk el magunkat sem lelki sem testi értelemben. (Az vagy, amit megeszel?? 🙂 ) Hajunk, bőrünk, izmaink, a testünk abból épül fel, amit mi nyújtunk számára; az energiaállapotunk, betegségek elleni védekezőképességünk is részben ezen múlik! (Természetesen nem csak az étkezés az egyetlen komponens, fontos mellette a mozgás, és a megfelelő mennyiségű alvás és még megannyi más…)

Azért, hogy gyakorlati tippekkel is szolgálhassak Nektek, leírok 3 olyan receptet, aminek az elkészítése nem igényel egy teljes délutánt, mégis ízletes és teljes értékű (megtisztelő étel).

Receptek:

1. Túrós brokkoli felfújt

felfújt_Fotor

Hozzávalók:

  • közepes méretű brokkoli
  • közepes méretű burgonya
  • bors
  • szerecsendió
  • 100g túró
  • 4 tojás
  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • sajt

Én nagyon szeretem a brokkoli ízét, így csak a szükséges fűszereket (só, bors, szerecsendió) szoktam bele rakni és csak kis mennyiségben, hogy kiemeljék a brokkoli ízét. Egy közepes méretű brokkolit (én a törzsét is belerakom, ezt előtte meghámozom) megpárolok egy közepes méretű burgonyával. Hagyom hűlni, amíg a masszát összeállítom. 100 g túrót összekeverek 4 tojássárgájával, majd ebbe keverem bele a fűszereket ízlés szerint. A párolt zöldségeket összetöröm alaposan és a túrós masszába keverem, hozzáadok 2 evőkanál zsemlemorzsát. Majd beleforgatom a 4 tojásfehérje felvert habját (ezt óvatosan, hogy ne törjük össze). Kivajazott és zsemlemorzsával meghintett felfújt formába kanalazom úgy, hogy majdnem tele legyen. Előmelegített sütőbe teszem, körülbelül 200°C-on fél órán át sütöm (de mivel mindenkinek olyan egyéni a sütője, mint a konyhája, így biztosabb nézni a felfújtunk tetejét, ha néhol már kezd aranybarnás lenni, akkor készen van. Ha szeretnénk sajtot rászórni, azt félidőben tegyük meg (kb. 15 perc után). Csak frissen jó fogyasztani, mert az idő múlásával összeesik (de szerintem annál hamarabb elfogy 🙂 ).

2. Balzsamecetes csirkemell és zöldségek

csirke_Fotor

Hozzávalók:

  • Fél kg csirkemell
  • bors
  • csipős paprika
  • 1,2 kg zöldség (ízlés szerint: koktélparadicsom, gomba, zellerszár)
  • Öntet: balzsamecet, olíva olaj, víz, só, cukor, fokhagyma

A csirkemell gyorsan elkészül és rengeteg féleképpen el lehet készíteni, de gyakran esünk abba a hibába, hogy leragadunk egy-két jól bevált receptnél. Itt az ideje kipróbálni valami újat! J Négy személyre körülbelül fél kiló csirkemellre lesz szükség (ez a nemek arányától, étvágytól, illetve kortól is függ… 🙂 ). Alaposan megmossuk, majd szeletekre vágjuk, zzuk, borsozzuk és meg lehet hinteni egy kis csípős paprikával is (akár por, akár chips formában). Amikor bevásárolni voltam, pont a koktélparadicsom, zellerszár és gomba volt leértékelve, ezért ebből készült az étel (készülhet zöldbabbal, spárgával, padlizsánnal… de ha nem találunk frissen kedvünkre való zöldséget a fagyasztott termékeknél is szétnézhetünk). A zöldséget (összesen kb 1,2 kg függ a zöldég fajtájától) megmossuk, feldaraboljuk. Majd öntetet készítünk: 2 ek balzsamecet, 3 ek olíva olaj, 1 ekvíz, 1 tk só, 1 tk cukor, 1 nagy cikk zúzott fokhagyma. A csirkemellnek mindkét oldalát arany barnára pirítjuk kis olajban, egy teflon edényben, majd hozzáöntjük az öntet felét, jól átforgatjuk benne. A húst kivesszük, majd a zöldséget tesszük bele, leöntjük a maradék öntettel és ebben puhítjuk meg (néha érdemes megkeverni). Én nagyon szeretem a zöldséget, de akinek mondjuk nem elég csak a zöldség mellé, az nyugodtan készítsen hozzá egy kis rizst.

3. Sajtos, tonhalas hajában sült burgonya

potato_Fotor

Hozzávalók:

  • burgonya
  • vaj
  • tonhal
  • kukorica
  • majonéz
  • sajt

Azt szeretem ebben az ételben, hogy nagyon gyorsan kész van és nem mázol össze sok edényt. Mikrohullámú sütőben is elkészíthető (nem vagyok mikró párti, de ezt az egy ételt én is itt készítem.) Áztatjuk, majd alaposan megmossuk a kiválasztott burgonyákat (fejenként két közepes méretűt). Megszurkáljuk minden oldalról, majd a tetején mélyebben kereszt alakban bevágjuk, akár tányér nélkül is berakhatjuk a mikrohullámú sütőbe. 10-15 percre betesszük 650 W (ha van grill funkciója a mikrónak, akkor kombinált sütéssel is lehet készíteni). Kivesszük, egy kicsit szétnyomjuk, hogy a belseje látható legyen (óvatosan, mert forró). Ekkor már puha (ha nem az, akkor ne sajnáljunk tőle még egy kis időt). Szétfeszítjük, késsel kicsit összekaszaboljuk, vajjal megkenjük, majd pedig megtöltjük ízlés szerint alulra a tonhalat (kukoricával és majonézzel keverve is bele lehet tenni) majd rá a sajtot vagy fordítva és a mikróban még összemelegítjük. Salátával finom és gyors ebéd vagy vacsora lehet.

Jó étvágyat kívánok, s ne feledjétek, tiszteljétek magatokat és az étkezést is! 🙂

Á. B.