Pure Fashion Gálaest

„Amikor pillangók repdesnek a kifutón”

Az országos Pure Fashion Gálaesten, mi is ott jártunk május 27-én a Balassi Intézetben. Az este azonban nem a jól megszokott, hagyományos divatbemutató keretein belül zajlott, ugyanis ezen a napon nem a ruháké volt a főszerep. Az este a lányokról szólt. Azokról a magabiztos nőkről, akik lányként ismerték meg egymást, majd nőként mutatkoztak be előttünk, a Gálán. De, hogy mit takar ez a Gála? És miért fontos egy olyan divatbemutató, amit nem a ruhák miatt nézünk meg? És egyáltalán miért Gálának hívják? Ezekre a kérdésekre a Pure Fashion ad választ.

4

A Pure Fashion, nem egy új ruhamárka, és ez a cikk sem promóciós célzattal készült. A Pure Fashion nem is egy klasszikus bemutató vagy egy jól beharangozott gála sok celebbel és felhajtással. Ennél sokkal többről van szó. Egy program, ami a jövőnket és a jövő családjait segíti. A nemzetközi program Amerikából indult és mára már 15 országban van jelen, köztük 2007-óta Magyarországon is. Évek kemény munkája alatt a magyarországi 15 fős csoportból, 128 főre és 4 helyszínre bővült a program, így most már 6 működő csapattal büszkélkedhetnek. A három budapesti csapat mellett, egy Győrben, Kecskeméten és Veszprémben is működik.

A keresztény értékrendeket szolgáló Alapítvány célja, hogy olyan teret és közösséget nyújtsanak a fiatal lányoknak (és most ettől az évtől már fiúknak is), ahol megtalálhatják a serdülőkori kérdéseikre és problémáikra a választ. Egy olyan hely megteremtésén munkálkodnak, ahol a lányok felfedezhetik önmagukat, női hivatásuk értékeit és az azzal járó felelősséget is a társadalomban. A Pure Fashion program célcsoportja, a tinédzser korosztály, ugyanis korukból adódóan, életük meghatározó fejlődési szakaszába lépve sok kihívással kell szembenézniük. Ők azok a lányok, majd nők, akik meghatározó szereplői lesznek a jövő generációjának, családok összetartó erejének, így nagyon fontos, hogy tisztában legyenek nőiségükkel, amihez elengedhetetlen a tiszta önismeret és kellő önbizalom. A képzés havi egy szombati napot jelent a lányoknak két éven keresztül, ami teljesen jól beilleszthető mindenkinek az életébe, az életre szóló kapcsolatok és barátságok sokszor túlmutatnak ezen a két éven.

12

kisbrigitta

5

A foglalkozások 4 alappillérre épülnek: elméleti-, gyakorlati-, közösségi-, és lelki képzésre, melyek mind-mind hozzájárulnak a személyiség teljes körű fejlődéséhez. Az egészben a legszuperebb, hogy a lányok nem könyvekből, vagy felolvasó esteken sajátíthatják el ezeket. A program része, hogy a műhelymunkákon saját maguk készítsék vagy tapasztalják meg az élet adta feladatokat, így főznek, varrnak, vagy éppen másokon segítenek. A belső út megtalálása mellett a külső sem elhanyagolható, ezért a szépségápolás praktikus trükkjeit profi sminkestől és bőrgyógyásztól tanulhatják el. A képzés alatt sok mindenen mennek keresztül a résztvevők, ezt a két éves képzést zárják a divatbemutatóval egybekötött Gálaesttel, ahol a nővé cseperedett lányok megmutathatják, hogy mennyit változtak a program segítsége alatt. A zárkózott gubókból fejlődött pillangók, az est folyamán, megmutathatják milyen szépen tudnak repülni kibontakozott szárnyaikkal. Minden elismerésem a csajoké, ugyanis iszonyatos magabiztossággal és határozott, széles mosollyal vonultak végig a kifutón. Volt szerencsém pár kérdés erejéig elkapni az egyik végzős lányt, Bajkó Esztert, aki a videó pályázat győztese is lett.

Mit adott neked ez a program?
Rengeteg barátot, önbecsülést és eszméletlen élményeket, amiket soha nem fogok elfelejteni.

Melyik program volt a legmeghatározóbb számodra, amire szívesen emlékezel vissza?
Az én személyes kedvencem az angyal nap volt, ami egy különleges közmunkaszolgálat szerű nap, amikor árva gyerekeket fogadtunk és tettük színesebbé a napjukat. Ez eszméletlen jó volt. Nagyon maradandó.

A program előtt voltak gátlásaid vagy problémáid, ami miatt úgy gondoltad, hogy szükséged lenne a képzésre?
Mindig másokhoz hasonlítottam magam és mindig azt néztem éppen melyik testrészemmel vannak problémám. Azóta ez nagyon megváltozott. Hihetetlen…

8

Az idei, 2016-os Gála különlegessége, hogy a működés óta először, a budapesti csapatok mellett a győri, kecskeméti és németországi csapat is színpadra lépett. Az eltelt két év során, 52 lány, 6 önkéntes és 10 segítő formálódott igazi közösséggé és magabiztos nőkké. Az este folyamán a lányok többször is színpadra álltak. Láthattuk őket saját készítésű pólóikban, sportos szettekben, illetve elegáns ruhákban is. Mosolygásból és csodás szettekből nem volt hiány. A kifutón most mégsem a ruhákon volt a hangsúly, hanem a magabiztos megjelenésen. Sokat tanulhatnánk ezektől a fiatal lányoktól, mert az a magabiztosság, amivel kiálltak és végigvonultak, sokunkból hiányzik. A Gálán nem találtam olyan lányt, aki ne élvezte volna a kifutón való szereplést. Mindenki örömmel mutatta be a változást, amin keresztül ment, a bemutató pedig remek formája volt az elmúlt két év sikereinek a megkoronázására. A lányok megtanulták, és bizonyították is nekünk, hogy nem attól lesz valaki igazi nő, mert csinosan öltözködik és tud magas sarkúban tipegni. A lényeg az értékek megtalálásában és önmagunkban rejlik, a többi csak egy plusz, ami segít minket ezen az úton. Az biztos, hogy ez a program sokunknak segített volna vagy segítene ma is, így idősebb fejjel is. Nem csak a szülők lehettek büszkék gyermekeikre, engem is jó érzés fogott el, mikor nem savanyú modellarcokat láttam a kifutón, hanem igazi nőket, akik vállalták önmagukat és modelleket megszégyenítő bátorsággal vonultak végig a színpadon. Minden elismerésem az övéké. Azt hiszem, van még mit tanulnom, hogy én is ilyen szabadon szárnyalhassak…

Cs. Z.

a

a

a

a

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .