Rend a lelke mindennek…

Kell egyfajta rendszer az életünk minden területén, nem lehet csak úgy össze-vissza tenni a dolgunkat. Mostanában egyre inkább érzem, hogy csak akkor működik valami, ha az egy megadott vagy esetleg megalkotott rendszer szerint történik. Ne értsetek félre, nem a spontaneitás ellen vagyok, hiszem, hogy az is kell. Például kell, hogy a mindennapi megszokásokból olykor kitörjünk, és csak megálljunk, vagy azt mondjuk, hogy most elmegyek a barátnőkkel egyet sütizni, most elmegyek futni, most bár a rutinom nem ezt diktálná, de leülök és tartok csendességet. Azonban, ha túl sok ilyen dolgot csinálunk, akkor átváltozik az életünk egy hevesen hömpölygő folyóhoz hasonló létté, amely olykor kitér a medréből. Úgy gondolom, hogy Isten minket rendszeretőnek teremtett, olyanoknak, akik szeretik a harmóniát maguk körül. Isten a káoszból rendet teremtett, ez valamit elárulhat róla!

De hogyan is tudunk magunk körül kialakítani egy kis rendet vagy rendszert? Először is meg kell állapítanunk, hogy mi az a terület, ami a mi munkafelületünk, amit át kell látnunk nap mint nap. Nekem is, és gondolom sokatoknak ez egy asztalt, sarkot, szobarészt vagy szobát jelent. Bevallom takarításnál mindig az asztalomat hagyom utoljára, mert elég nagy falat. A tesóim mindig viccelődtek is velem, hogy amikor nekifogtam a takarításnak csak nagyobb rendetlenséget csináltam… pedig nem vették észre, hogy ahhoz, hogy egy alapos munkát végezzek, minden kis darabját szét kell szednem az asztalomnak (nem szó szerint, a csavarokat sosem vettem ki még asztalból… 🙂 ), hogy aztán egy nagyon rendszerezett végeredményt kapjak. De miért is jutott eszembe az asztalom rendszerezése? Eljutottunk az évnek azon részéhez, amikor kezdenek gyűlni a lapok, jegyzetek, a fénymásolatok és könyvek és egyre nagyobb a káosz. Még mielőtt eluralkodik rajtunk, vagyis az íróasztalunkon a káosz próbáljunk meg tenni ellene. Már írtam nektek a júniusi számban, hogy a rend a tanulásban is segíthet, jobban átláthatóak a dolgok, ha mindennek van helye és így nem vonja el a figyelmünket. Kinek-kinek a saját rendszerét kell kidolgoznia, de hoztam nektek pár általános ötletet, amit meg szeretnék osztani veletek.

1. Müzlis dobozból irattartó mappa
Igen jól olvastátok, müzlis dobozból. Persze ez csak akkor, ha valóban dobozos kiszerelésű müzlit szoktatok venni, nem pedig zacskósat, de ha az utóbbi áll fenn akkor se búsuljatok, biztos találtok dobozt, ami kiürült a háztartásban. Én például egy Supradyn-os dobozt változtattam át ceruzatartóvá.

Egyszerű az elkészítés: vágjátok ki megfelelő formájúvá majd csomagolópapírral borítsátok be!

holder-2
http://www.thesitsgirls.com/diy/diy-home-decor/

img_4539

cereal-box-organizers

 

2. Ceruzák konzervbe állítva
Annyira ötletes módon lehet díszíteni ezeket a konzerves dobozokat. De ha szereted a fémes tárgyakat, akkor csak úgy is hagyhatjátok, mert a funkcióját így is kitűnően el tudja látni. Igazából a fantáziátokra van bízva! Lehet rá festeni, be lehet vonni decoupage technikával, lehet szalagot ráragasztani, de még ki is lehet lyukasztani, ha ahhoz van kedvetek.

landscape-1438187967-florak-desk-tidy
http://www.prima.co.uk/craft/easy-craft-ideas/a34405/recycled-desk-tidy/
tin5
http://simpleasthatblog.com/2014/04/25-recycled-tin-can-crafts-and-projects.html

3. Használd a színeket
Ha szeretitek mappába rendszerezni a jegyzeteiteket, előadásokat akkor nagyon ajánlom, hogy a különböző tárgyaknak más-más színű mappát vagy gyorsfűzőt vegyetek, és abba rendezzétek. Elárulom, sokszor úgy választom ki a tárgyhoz a színt, hogy melyiket kedvelem a legjobban és ahhoz a legszebb szín lesz a nyertes.

4. Legyen a fiókban is rend
Sokszor ezt nehéz megvalósítani, mert olyan könnyű csak beleseperni a dolgokat és becsukni. Az is nehéz, hogy nincs beosztása és összecsúsznak a dolgok.

Mi lenne, ha mi csinálnánk neki beosztást??? Nem is nagy ördöngösség!

5. Határidőnapló
Bár ez nem az asztal rendjéhez járul hozzá, de a mindennapok rendszerezéséhez. Nagymamám mondja mindig: “Akinek nincsen esze, legyen egy notesze!” Bár hála Istennek van eszem (legalábbis én úgy gondolom), mégis néha mint a szita olyan… Kell már az a notesz, hogy tudjam mikor, kivel és hol találkozok, milyen zh van, melyik vizsga lesz hamarabb! Ajánlom szeretettel!

 pexels-photo-24625

Remélem tetszett nektek ez a pár 5let!

Á. N. L.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .