Tökéletlen

Tökéletlen

Szeretek fotózni. Bár sajnos nem tudok, de néha próbálkozom. Ennek az az eredménye, hogy lelkes kattintgatásaim és állítgatásaim után várakozással telve (mondhatni eltelve) ülök le a gép elé elemezgetni, hogy mit is műveltem aznap. Az eredmény nem mindig elragadó. Ismeritek azt az érzést, amikor sikerült volna elkapni a megfelelő mozzanatot, de a lényeg meg úgy a kép egésze tök életlen?! Óóó… nem hiszem el, vajon vissza lehet hozni azt a pillanatot, azt a szöget, fényviszonyokat… egy másik beállítással? Legtöbbször a válasz: nem. Így az a lehetőség marad, hogy vagy megmagyarázom azt, hogy ezt pont így terveztem, mert olyan sejtelmesen művészi, vagy pedig fájó szívvel kitörlöm a képet. Kitöröljük, mert nem használható, homályos, nem adja vissza azt, amit mi akkor megláttunk. Az eredeti képet nem tükrözi hűen. Mennyire hihetetlen belegondolni, hogy ez igaz lehet velünk kapcsolatosan is. Mert Valaki minket is vizsgál, megvizsgál és sokkal jobban lát, mint mi… Ráadásul mi is mennyire kis tökéletlenek vagyunk. Homályos látásunk van a dolgokról, földiekről és azokon túliról. És ha ez nem lenne elég még a Lényeget is homályosan tükrözzük vissza.

woman-street-friends-fun-23591

Tökéletlen próbálkozásink vannak a szeretetre, az odafigyelésre, a kapcsolatokra, az elvégzendő munkára… Soroljam még? Viszont van egy nagy ajándékunk: a mi Alkotónk nem úgy tekint ránk, mint mi a műveinkre, képeinkre. Nem bemagyarázza létjogosultságunkat vagy kitöröl minket. Hanem azt mondja, hogy ez így JÓ. Téged így teremtettelek, ezekre a harcokra, ezekre a kudarcokra, ezeket a sérüléseket és épüléseket kell megélned. Ő céllal teremtett minket ilyennek. Bár hiszem, hogy más szemmel lát minket és a mi próbálkozásinkat és az Ő szeretete elfedezi a mi hiányosságainkat. Ebben a tökéletlen állapotban is tudjuk szolgálni, mert amikor erre a gyengeségünkre rádöbbenünk, akkor látjuk meg igazán, hogy milyen nagy szükségünk van Rá és a kegyelmére (bárcsak több mindent is tudnánk ilyen élesen felismerni). És mi ezzel a kis tökéletlen lényünkkel, tökéletesen betöltjük a szerepünket itt, amikor átadjuk a helyet Neki és így szolgálunk mások felé. Mindent összevetve a tökéletlenség tök élethű, mind hordozzuk magunkban. Tehát a tökéletlenség tök-életes?! 🙂 Persze ez nem felmentés hibáink alól, ezzel nem ér takarózni, de azt remélem, hogy aki magával szemben eljut erre a felismerésre, az nem is folyamodna ilyen dolgokhoz. Hiszen annál nagyobb vágyat fog érezni magában arra, hogy keresse az Igazság formáló erejét.

Nos, ez a kis elmélkedés arra szolgált, hogy bevezessek egy tök jó témát, aminek most tök nagy aktualitása van, és szerintem mindenkinek tökre hozzátartozik az őszi hangulathoz. Na jó, nem tökölök (elnézést a kifejezésért, de nem hagyhattam ki) elárulom, hogy hónapunk témája a TÖK.

Háttér történet 🙂 : Magyarországon is már több évszázada termesztik, de eredetileg őshazája Dél- és Közép Amerika. Itthoni legjellemzőbb fajtái közül néhány:

  1. Nagydobosi: alakja gömb, vagy lapított gömb. A termés tömege 5-10 kg, a héj színe világosszürke, erős, vastag a héj és általában fényes. 6-10 részben cikkelyezett. Húsa sötét sárga, gyakran rostos vagy lisztes, édes.
  2. Kanadai banán-tök: mintegy évtizeddel ezelőtt jelent meg a magyar termelésben és a kereskedelemben, sonka alakú, 1-2 kilós, sárga, sárgás piros héjú, kellemes zamatú. Előnye az, hogy könnyebben szeletelhető és gyorsabban megsüthető.
  3. Kiszombori: termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéres, szürke. Húsa narancssárga. Húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. A termés általában 4–6 kg. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető.
  4. Orange:termése megnyúlt körte alakú. A terméshéj színe éretten sötétnarancs. Hússzíne megegyezik az érett termés héjszínével. Termésének tömege 2–4 kg között változik. Friss fogyasztásra, esetleg feldolgozásra alkalmas. Gyakrabban használják köret készítésre.

pumpkin-1642307_1920

A főzőtökhöz képest sokkal gazdagabb tápanyagokban. Szénhidráttartalma magas (16,5g/100g), aminek nagy része keményítő formában, kisebb része pedig gyümölcs- és szőlőcukor formában van jelen. Sütés utáni kedvelt édes íze annak köszönhető, hogy a sütőben a keményítő egy része cukorrá alakul. Ásványi anyagoknak jó forrása, magas a kálium-, vas-, réz-, foszfor és mangán tartalma. Gazdag karotinban (4 mg/100g), ezt a szép sárga színe is mutatja, és azért fontos, mert a β-karotin az A vitamin elő anyaga. (színéért még az α-karotin, valamint a lutein és a zeaxantin a felelős. De leghatékonyabban a β-karotin alakul át A vitaminná). C vitamint bőven tartalmaz (24 mg/100g). E vitaminforrásként a magot szokták ajánlani, ami a vitamin mellett magas olaj tartalommal rendelkezik, akár 30-38%-ban, ezt hidegen történő sajtolással nyerik ki, ez azért előnyös, mert többszörösen telítetlen zsiradékforrásnak kiváló.

Tudva, hogy ilyen értékes ez a kabakosok családjába tartozó zöldségünk, remélem máris kedvet kaptatok ahhoz, hogy hozzálássatok az elkészítéséhez és elfogyasztásához. A lehetőségek szinte végtelenek: sütve, krémlevesnek elkészítve, pirított tökmaggal és sajttal, friss rozmaringgal… Hmmm 🙂 Ami talán háttérbe szorult, hogy akár ivólé, krémek, köretek, sütik is készíthetők belőle, vagy csak valami új, még nem próbált hozzávalóval egy csavart is lehet vinni egy már kedvelt ételbe (persze nem a garázsból… 🙂 ).

Egy egyszerű csavar lehet egy jellegzetes fűszer is, mondjuk az, ami kulcsfontosságú a keleti konyhákban. 🙂

Thai sütőtök krémleves: (4 főre)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 ek olaj (napraforgó vagy repce)
– 0,5 kg sütőtök
– 1,5 tk curry (plusz ízlés szerint)
– 800-900 ml víz (attól függ ki mennyire sűrűn szereti)
– fél lime leve (ha éppen nincs vagy nem szeretjük, akkor citrommal is helyettesíthető, abból egy negyed is elég)
– 1-1,5 dl kókusztej (nem a rizstej alapú… viszont tejszínnel is jól helyettesíthető)

dsc_0322

Egyszerű, gyors, ízlelőbimbó csiklandozó leves, ami szerintem tökéletes egy szeles őszi napon, ha valami megmelengető ételre vágyunk. Az elkészítési mód nem tér el más levesekétől: A hagymát felkockázzuk, megdinszteljük az olajon, a végén hozzáadjuk a tört fokhagymát és a curryt, aki szereti esetleg egy kis frissen reszelt gyömbért. Jöhet a megtisztított, kimagozott, felkockázott sütőtök. Eközben vízforralóban odakészítjük a vizet és ha felforrt, akkor a sütőtökre öntjük. Jöhet egy kis frissen őrölt bors (színes, de csak azért, mert az olyan szép, és gazdag az aromája, egyébként bármelyik jól harmonizál az ízekkel). Lejjebb vehetjük a hőfokot, 20 perc alatt puhára főzzük. Ha elkészült, akkor lekapcsoljuk a tűzhelyet, kicsit hűlni hagyjuk, majd turmixoljuk. Mehet a fél lime leve majd pedig a kókusztej. Most ér kóstolni, hogy kíván-e még egy kis fűszerezést, esetleg csípőset, még egy kis kókusztejet. Fogyasztás előtt újra fel lehet forralni, vagy akár azonnal tálalni.

dsc_0323


Illetve az édes ízek kedvelőinek egy hangolódó zabkorong:
– 150 g vaj (ezt bögrével mindig olyan nehéz kimérni, így lemértem)
– ¼ bögre cukor – 50 g cukor (vagy még kevesebb, ha annyira mégsem vagy édesszájú, és a sütőtök magában is elég ízes-édes)
– 1 közepes tojás
– pici só
– 1 bögre liszt – 175 g liszt
– ¾ teáskanál (tk) sütőpor
– 2 tk fahéj
– 0,5 tk gyömbér
– 0,5 tk kardamom (a zöld illik legjobban az édességekhez)
– ½ bögre sült sütőtökpüré
– 2 bögre zabpehely – 250 g zabpehely

dsc_0332

dsc_0334

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást. Majd a lisztet a sóval, sütőporral és fűszerekkel beleszitáljuk, elkeverjük. Aztán a sütőtökpürét hozzáadjuk (sült sütőtöknek a kikanalazott, leturmixolt húsa), végül pedig a zabpelyhet is beledolgozzuk. (Akinek kívánkozik bele étcsokoládé, az ne habozzon, vele is nélküle is teljes a kép.) Hűtőben kicsit állni hagyjuk (min. 20 perc), majd előmelegített sütőben kis korongokat formázva sütjük, amíg szép színe nem lesz a sütemény aljának. Elkészülve belül puha, finom, fűszeres és szép színű édesség. Ehhez a recepthez szívesen várnám a ti képeiteket. 🙂 Vagy akár más receptet, ötletet, hogyan érdemes elkészíteni ezt a remek zöldséget, vagyis narancssárgaságot! 🙂

Készülök még egy sütőtök humusz recepttel is, ha érdekel titeket, akkor majd kukkantsátok meg a facebook-oldalon. 😉

Á. B.

Források:

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch11s05.html

http://kerekegeszember.hu/cikkek/amit-a-sutotokrol-tudni-kell/

http://kertlap.hu/sutotok/

http://www.sutotok.com/termesztett-fajtak

1 Komment

  1. Az utóbbi receptet biztos hogy kipróbálom. Nagyon csiklandozza az izlelobimboimat. Tetszett a cikk sokoldalú.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .