Valami nem hagyományos, krémes, fűszeres, örökzöld sütőtök! ☺ Ha az advent alatt vágynál egy kis újító kényeztetésre, akkor sok szeretettel ajánlom ezt az egész lakást megtöltő illatcsodát. A néhány hete tartott konferenciánk résztvevőinek úgyis megígértem, hogy megosztom velük a receptet. Elsőre lehet, hogy nem tűnik annyira egyszerűnek, mert több lépésből áll, de ez senkit ne riasszon vissza! 🙂 Bizton állíthatom, hogy bárki sikeresen meg tudja csinálni. Gazdag ízekben, színekben, de sajnos ez nem egy fogyókúrás torta.
Tészta:
- 280 g gullon tradizionale
- 6 ek vaj megolvasztva
Krém:
- 425 g sütőtökpüré
- fél tk só
- 1,5 tk fahéj
- 0,5 tk kardamom
- 0,5 tk gyömbér
- ¼ tk szegfű
- ¼ tk szerecsendió
- Édesítő (eritrit vagy cukor, mindenkinek a szája íze szerint)
- 600 g mascarpone/natúr sajtkrém
- 178 ml tejszín
- 1 tk vanília aroma
- 4 nagy tojás
Elkészítés:
Alap:
A kekszet összetöröm, a vajat megolvasztom, összekeverem és egy 26 cm-es tortaformába belenyomkodom. 170 fokon 10 percig sütöm.
Krém:
- A sütőtököt megsütöm. A hokkaido vagy kiszombori sütőtököt ajánlanám, mert az kevésbé leves. Ha orange, akkor számítsunk arra, hogy nagyon sok víz ki fog belőle jönni. Miután megsült, alaposan ki kell nyomkodni belőle a vizet.
- A sütőtök pürét papírszalvétára teszem, hogy az is szárítson rajta. Utána összeturmixolom a fűszerekkel. Majd hozzáadom a mascarponét, tejszínt, vanília aromát, cukrot majd pedig a tojásokat lassabb fokozaton egyesével.
- A tortaformát alufóliával kívülről bevonom, vízfürdőbe állítom úgy, hogy a formát egy tepsibe teszem, aminek magasabb a fala és a tortaforma közepéig meg tudom tölteni a tepsit vízzel. 150 fokon 1 órát sütöm.
- Majd a sütőt kikapcsolva még 1 órát hagyom bent. És aztán éjszakára hűtőben hűtöm.
Remélem kedvet kaptatok! Itt egy kép a konferenciára elkészült tortáról. Tegyétek be a kedvenc karácsonyi lejátszási listátokat és töltsétek meg illatokkal a teret! 🙂
A konferencián készült képet a sajttortáról Kósa Emese készítette.