3. Sütőtökös sajttorta

Valami nem hagyományos, krémes, fűszeres, örökzöld sütőtök! ☺ Ha az advent alatt vágynál egy kis újító kényeztetésre, akkor sok szeretettel ajánlom ezt az egész lakást megtöltő illatcsodát. A néhány hete tartott konferenciánk résztvevőinek úgyis megígértem, hogy megosztom velük a receptet. Elsőre lehet, hogy nem tűnik annyira egyszerűnek, mert több lépésből áll, de ez senkit ne riasszon vissza! 🙂 Bizton állíthatom, hogy bárki sikeresen meg tudja csinálni. Gazdag ízekben, színekben, de sajnos ez nem egy fogyókúrás torta.

Tészta:

  • 280 g gullon tradizionale
  • 6 ek vaj megolvasztva

Krém:

  • 425 g sütőtökpüré
  • fél tk só
  • 1,5 tk fahéj
  • 0,5 tk kardamom
  • 0,5 tk gyömbér
  • ¼ tk szegfű
  • ¼ tk szerecsendió
  • Édesítő (eritrit vagy cukor, mindenkinek a szája íze szerint)
  • 600 g mascarpone/natúr sajtkrém
  • 178 ml tejszín
  • 1 tk vanília aroma
  • 4 nagy tojás

Elkészítés:

Alap:

A kekszet összetöröm, a vajat megolvasztom, összekeverem és egy 26 cm-es tortaformába belenyomkodom. 170 fokon 10 percig sütöm.

Krém: 

  1. A sütőtököt megsütöm. A hokkaido vagy kiszombori sütőtököt ajánlanám, mert az kevésbé leves. Ha orange, akkor számítsunk arra, hogy nagyon sok víz ki fog belőle jönni. Miután megsült, alaposan ki kell nyomkodni belőle a vizet. 
  2. A sütőtök pürét papírszalvétára teszem, hogy az is szárítson rajta. Utána összeturmixolom a fűszerekkel. Majd hozzáadom a mascarponét, tejszínt, vanília aromát, cukrot majd pedig a tojásokat lassabb fokozaton egyesével. 
  3. A tortaformát alufóliával kívülről bevonom, vízfürdőbe állítom úgy, hogy a formát egy tepsibe teszem, aminek magasabb a fala és a tortaforma közepéig meg tudom tölteni a tepsit vízzel. 150 fokon 1 órát sütöm. 
  4. Majd a sütőt kikapcsolva még 1 órát hagyom bent. És aztán éjszakára hűtőben hűtöm. 

Remélem kedvet kaptatok! Itt egy kép a konferenciára elkészült tortáról. Tegyétek be a kedvenc karácsonyi lejátszási listátokat és töltsétek meg illatokkal a teret! 🙂

Ábrám Boróka












A konferencián készült képet a sajttortáról Kósa Emese készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .