Meghatározó kapcsolatok

Már annyi kísérlettel, megfigyeléssel, kutatással bizonyították, hogy talán ma már nem is kérdés, hogy kapcsolataink mekkora hatással vannak ránk. Meghatározzák a mindennapjaink menetét, sokszor a kedvünket, sőt még az egészségünket is befolyásolják.

„Az idegsejtek plaszticitása révén társas interakcióink az agy átalakításában is szerepet játszanak, vagyis az ismétlődő élmények formálják az idegsejtek és szinaptikus kapcsolódásaik alakját, méretét, számát. Agyunkat ilyen módon újramodellálhatja, ha azok, akikkel hosszú távon napi kapcsolatban állunk, állandóan bántanak vagy éppen ellenkezőleg, érzelmi gondoskodásban részesítenek bennünket. A gyűlölet és a szeretet is tartós biológiai nyomot képes hagyni az agyon!” Ferenczi Andrea

https://www.harmat.hu/kapcsolatfuggoseg/

Ijesztő belegondolni, hogy azok, akik minket körülvesznek, mekkora hatással vannak ránk, de akár meg is fordíthatjuk a helyzetet: mekkora felelősség az, hogy milyen nagy hatással lehetünk a körülöttünk lévő emberekre.

Érdekes, hogy szociológiai vizsgálatok szerint előrébb jutnak az életben azok, akiknek több felszínes kapcsolatuk van, hiszen a mai világban igen is nagy értékkel bír a kapcsolati tőke. Ha viszont lelki oldalról közelítjük meg a társas kapcsolatokat, szükségünk van olyan emberekre magunk körül, akikkel megoszthatjuk az örömeinket, nehézségeinket, kérdéseinket, és akik mély, őszinte visszajelzést tudnak adni számunkra. Kell, hogy legyenek az életünkben olyan személyek, akik igyekeznek minket megjobbítani.

A Biblia két legnagyobb parancsa is a kapcsolatokról szól: „>>Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.<< Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: >>Szeresd felebarátodat, mint magadat.<<” Máté 22, 37-39

Úgy hiszem, hogy valahol erről is kellene szólnia a felebaráti szeretetnek, hogy segítjük, támogatjuk, intjük, megfeddjük a másikat, és ezt úgy tudjuk megtenni, ha kísérjük, időt töltünk vele, odafigyelünk rá.

És pont ez az, ami sokszor nincs: idő! Hiszen érzékeljük azt is, hogy a világ gyorsulása miatt a kapcsolatok jellege is megváltozott. Ha belegondolunk, hogy mennyi emberrel tartjuk egy nap a kapcsolatot, legyen szó személyes találkozásról, messengeren, whatsappon, viberen váltott üzenetekről, e-mailekről és telefonbeszélgetésekről, nem csoda, hogy nap végére még egy extrovertált személy is érezheti úgy, hogy elég volt az emberekből. Talán azt is kijelenthetjük, hogy a mennyiség pedig sokszor a minőség rovására megy, hiszen nehéz 10-20 olykor 30 emberrel mély beszélgetést folytatni, és nem is hiszem, hogy kell, viszont azt hiszem, hogy az embernek a felszínes kapcsolatokon túl szüksége van mély barátság(ok)ra is.

Ebben a felgyorsult tempóban, a túlcsorduló világban pedig jó megállni és megvizsgálni kicsit a kapcsolatainkat. Feltenni magunknak néhány kérdést: Kit bízott rám Isten? Kit kell szeretnem? Kit kell támogatnom? Kit kell Jézushoz vezetnem? Kinek kell példát mutatnom? Kit kell elengednem? Ki tud értékes, őszinte visszajelzést adni számomra?

Ezekkel az emberekkel mindenképp érdemes foglalkoznunk!

Balázsfalvi-Ábrám Anna

 





Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .