Isten szeretetéből élni

A legjobb leírása Isten megszentelő cselekedete kezdetének az Ezékiel 36,26-27-ben található: “Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezésem szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek”.

Figyeljük meg Isten változtatásait, amelyeket legbensőnkben hoz létre megtérésünkkor! Új szívet, új lelket ad belénk – lelket, amely szereti az igazságot, és gyűlöli a bűnt. Saját lelkét adja belénk, és indít bennünket, hogy kövessük végzéseit és megtartsuk törvényeit; vagyis Isten egyre növekvő vágyat ad a szívünkbe, hogy engedelmeskedjünk Neki. Többé nincs ellenérzésünk Isten törvényeivel szemben, még akkor sem, ha időnként engedetlenek vagyunk vele szemben. A törvény ahelyett, hogy bosszantan, mostantól figyelemre, szeretetre méltóvá tesz.

Dávid a 40. Zsoltár 9. versében írja: “ Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítem.”. Miért van Dávid szívében ez a kedvtelés? Azért, mert ahogyan a vers további részében olvassuk, “törvényed szívemben van”. Dávid megtalálja a saját szívébe írt törvényt, amely megegyezik az Isten Igéjében leírt törvénnyel. Tehát egység van a benne lévő lelki természet és Isten objektív törvénye között, amely rajta kívül áll.

Minden Krisztusban újjáteremtett lélekkel ugyanez történik. Alapvető, bár tökéletlen egység van a hívő szívébe írt törvény és a Szentírásban leírt törvények között. Ez persze nem azt jelenti, hogy félre kell dobnunk a Biblia törvényeit, mivel a szívbe írt törvény nem önjáró- vagyis nem mondja meg nekünk, mit cselekedjünk, pusztán egyezik a Szentírásban megírt törvénnyel, és válaszol rá. 

Isten egyszeri cselekedete, amely által megkezdi bennünk a megszentelés munkáját, épp annyira kegyelmének ajándéka, mint a megigazulás. Isten nem vár, amíg “mindent alárendelünk”, és másodszor is elkötelezzük magunkat Krisztus uralkodása mellett, vagy valami hasonlót teszünk, Isten a megszentelődést kegyelemből munkálja és adja.

Jerry Bridges: Kegyelem 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .