Otthon zöldítő

Április első reggelén mosolygósan süt be a nap az ablakon, én pedig hálával a szívemben kuckózom vissza az ágyba és egy nagy bögre forró kávét kortyolva… állj! Na, fussunk neki még egyszer! Április első reggelén, miután megetettem, megitattam, kiengedtem 13 lovat, azon gondolkodom, hogy milyen ötleteket oszthatnék meg Veled, kedves Olvasó, hogy zöldebb legyen a háztartásod és megújulhasson az otthonod.

Elképzelés vs. valóság

Többek között idős, beteg, mentett lovak között dolgozom, így az állatok viselkedéséből tűnt fel először február utolsó napján, hogy a tavasz már az ajtón áll és várja, hogy beengedjük. A lovak ugyanis egyik napról a másikra vedleni kezdtek, jelezve, hogy lassan ideje abbahagyni a takaró használatát. 

Medál és Zsóka

A sötét, jéghideg reggeleket felváltotta a gyönyörű és tiszta, napsütötte ég, így a lelkem is olvadni kezdett a téli komorságból. A Kispiacon megjelentek az első tulipánok, amik minden évben elbűvölnek szépségükkel és visszavonhatatlanul megérkezett a szívembe a tavasz, készen álltam kinyitni az ajtót.

Hazai tulipánok, hazai termelőktől, papír csomagolásban

A Zöldebb Bolygó Facebook csoportunkban elindítottunk egy növénycsere programot, amelynek köszönhetően sok-sok virág talált új otthonra.  

Ők több családba és lovardába kerülnek majd a járvány után

Ez a tavasz, azonban egy picit más. Egyik napról a másikra fordult velünk egy nagyot a világ. Néhány héttel ezelőtt még más típusú ötleteket írtam volna ide, azonban a járványhelyzetre való tekintettel igyekszem olyan ötleteket megosztani, amivel Te is megújíthatod a háztartásod, nagyrészt anélkül, hogy közösségbe mennél. 

Ültess!

A szobanövények nagyon örülnek, ha tavasz tájékán egy picit nagyobb cserépbe ültetjük őket, vagy ha erre nincs szükségük, akkor egy földcserét is meghálálnak. Fontos, hogy egy nedves ronggyal olykor-olykor töröljük át a virágok leveleit, hogy ne legyenek porosak. Ha akad otthon olyan mag, ami vetésre vár, érdemes ültetni. Idén úgy döntöttem, hogy azért, hogy még inkább csökkentsem a vásárlásaink számát, nem veszek új balkonládákat. Előszedtem a konyhaszekrény mélyére rejtett fagylaltos dobozokat, műanyagokat – amik egyszer úgyis „jók lesznek még valamire” alapon várták a szebb jövőt – és ez a helyzet pont az a helyzet, amikor jók lettek valamire, így nem kellett a Kertészetbe mennem és a szelektív zsák is üres maradt. 

Bátran használj újra tejfölös/joghurtos/bármilyen műanyag dobozt, amit otthon találsz. Ültess, gyökereztess és ha lesz lehetőséged, add tovább! ☺

Kidobásra szánt Yukka és vöröshagyma új élete

Komposztálj!

Nem komposztálsz még? Itt az ideje elkezdeni! A kommunális hulladék óriási százaléka ételhulladék! A kertbe akár hulladéknak ítélt, maradék fából is készíthetsz komposztálót, aminek használatával drasztikusan lecsökken majd szemétmennyiség az otthonodban. A komposztálóban készülő csoda – a humusz – a termőföldbe forgatva a föld termőképességét is javítja. Én a saját virágaimat és az általam mentett és adományként továbbadott virágokat is 50% saját humusszal tartom. Fantasztikusz érzés látni, ahogyan a konyhában keletkező „feleslegből” hogyan lesz a szobanövények és a kertünk új otthona. Ami egyszer táplálta a testünket, az a körforgásban tartva újra táplálni fog. 

Mit tehetsz a komposztálóba? Különböző komposztáló típusok vannak, az alábbiak mind mehetnek az összes típusba: 

zöldség és gyümölcshéj, tojás, kávézacc, tealevél, teafilter tartalma, kerti zöldhulladék, haj a fésűből, levágott köröm.

Szelektálj!

Igen, Te, ott! ☺ 

Van olyan megunt holmid, ami csak a helyet foglalja? Régóta vár rád a lakásban egy sarok, ahová minden felesleges kacat kerül? Van egy polc, amit régóta tervezel elrendezni? Nincs jobb idő a MOSTnál! A szelektálással felszabadítod a helyet az otthonodban. Én pl. télvíz ideje alatt hajlamos vagyok azt mondani a rendezésre váró sarkokra, kupacokra, dolgokra, hogy „majd holnap”. Ha Te is hasonló cipőben jársz, akkor van egy jó hírem számodra. Ez a holnap is eljöhet végre, láss hozzá. Kedvcsinálóként állítsd be a kedvenc playlisted és add át magad a szelektálás örömének. ☺ 

Előtte és utána

Hasznosítsd újra!

Amikor belevágtam a Zöldebb Bolygó projektbe, Édesanyám azt mondta, hogy a nagyszüleim idejében volt igazán tiszta a világ, hiszen nem volt szemét. Mindenki megtermelte otthon azt, amire szüksége volt, amiért boltba kellett menni, az papírban volt vagy üvegben. A papírt addig használták, amíg el nem kopott, az üveget addig, amíg el nem törött. Mindig volt annyi állat a háznál, hogy nem volt ételmaradék. Nem ismerték azt a fogalmat, hogy maradék étel. Hiszen vagy megette a család, vagy megkínálták a szomszédot. Kicsit ebbe a világba vágyom vissza, és ezért szeretem a lehető legtöbb dolgot újra hasznosítani, amit csak lehet.

Légfrissítő = víz + illóolaj

Az újrahasznosítás kiváló környezetbarát és takarékossági lehetőség is, hiszen új tárgyak helyett abban gondolkozol, ami már a birtokodban van. A mi háztartásunk egyik nagy rákfenéje volt a konyhai papírtörlő, hiszen én úgy nőttem fel, hogy mindig azt használtuk, vásároltuk. Ezt sikerült kiváltani régi törölközők feldarabolásával és beszegésével. Amikor koszos lesz, akkor pedig mehet a mosásba. Korábban a fürdőszobán kívül nem tudtam máshol elképzelni a kéztörlő törölközőket, ötödik éve használjuk őket a konyhában is. Fel sem tudom fogni, hogy ennyi év alatt mennyi fát kíméltünk meg a kivágástól. 

Macskakosár – Németország, 2019

Utcai virág performansz – Németország, 2019

Konyha

Alapvetően a csomagolásmentes vásárlás híve vagyok, évek óta erre törekszem. A Ligeti Bolt házhozszállítással bővül, így onnan is tudtok rendelni csomagolásmentesen! Katt ide:

https://webshop.csomagolasmentes.hu

Néhány tipp (nemcsak a járvány idejére): 

  • nézd meg a már az otthonodban lévő élelmiszerek szavatosságát
  • ami lejárt az mehet a szemetesbe, ami nem, azt kalkuláld bele a menübe
  • írj heti menüt, ami segít csökkenteni az élelmiszerhulladékot a háztartásodban
  • a menü hozzávalói alapján menj bevásárolni vagy rendelj házhoz
  • a leveszöldségek héjából készíts alaplevet
  • annyit vásárolj, amire valóban szükséged van
  • támogasd a helyi, magyar termelőket 
  • +1 ne feledd, hogy minden elköltött forintoddal szavazol! 
A szörpös üveget vizes üvegként használtam tovább.

Plogging

A kijárási korlátozás alatt, ha futni vagy sétálni mész, vigyél magaddal kesztyűt, szatyrot vagy szemeteszsákot és szedj szemetet. Miután hazaértél, alaposan moss kezet – alkart is – és fertőtleníts! Hidd el, hogy minden lépés számít! Minden szatyornyi szeméttel segíted a Földet, hogy fellélegezzen.

A Zöldebb Bolygó online és offline közösséget közel egy éve hoztam létre, aminek a célja az, hogy a háztartási hulladékunk csökkentésével megtegyünk minden tőlünk telhetőt, hogy a kölcsönbe kapott Földet óvjuk. 

A Zöldebb Bolygó #homeoffice

Amennyiben zöldítenéd az otthonod, esküvőt szervezel vagy csak szeretnél egyszerűsíteni az életeden, szeretnél kevesebb szemetet termelni, jelentkezz Online tanácsadásra a zoldebbbolygo@gmail.com email címen. Még több zöldítő tippért szeretettel várunk a Zöldebb Bolygó Facebook csoportba. 

Kalla Lilla
Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .